Chleb drożdżowy pszenno-żytni na jogurcie
Rzadko już słychać chrzęst dobrze upieczonego, swojskiego chleba. Świeży i pachnący mogą Państwo sami upiec. Naprawdę łatwo się piecze, świetnie smakuje. Trochę ugniatania, ale w efekcie takiego […]
Bułeczki pszenno-żytnie na drożdżach
Nie wiem czy jest osoba, która oparłaby się zapachowi świeżych bułeczek? Dzięki dzisiejszemu przepisowi, niewielkiemu nakładowi pracy świeży zapach zdrowych, domowych bułeczek może rozchodzić się po Państwa domach. […]
Bułeczki drożdżowe na słodko z kruszonką
Domowej roboty drożdżowe bułeczki to rarytas. Ale nie tak wielki! Trochę cierpliwości oraz wysiłku i mamy delikatne bułeczki drożdżowe obsypane kruszonką na śniadanie lub kolację. A może nawet na podwieczorek. Polecam i zachęcam! Czas […]
Bułeczki drożdżowe z twarogiem
Często zamiast ciasta mamy ochotę na „coś innego słodkiego”. Tym czymś może być bułeczka drożdżowa z twarogiem. Trochę pracy przy cieście drożdżowym i chwila poświęcona na masę twarogową. […]
Chleb paska (Wielkanocny chleb z Ukrainy)
Przepisów na chleb na całym świecie jest bez liku. Każdy wychodzi inny i każdy zawsze zachwyca smakiem. W tej różnorodności nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjny ukraiński chleb wielkanocny. Niby chleb to chleb, […]
Japoński chleb Hokkaido (chleb mleczny)
Mówiąc chleb co widzą Państwo przed oczami? Miękki chleb o sprężystej konsystencji, z masą drobnych pęcherzyków powietrza i chrupiącą skórką. Zgadłam, prawda? A jeśli dodam, że taki chleb można zrobić w domu […]
Chleb rwany
Czy istnieje chleb idealny? Oto przepis na chleb, który nie trzeba wyrabiać, nie musi wyrastać, krótko się piecze i jest smaczny oraz aromatyczny. Niemożliwe? A jednak. 😀 Zapraszam do sprawdzenia czy mam rację i upieczenia […]
Rolsy pszenne
Gwarantuję ogólny zachwyt po upieczeniu tych rolsów. Niewiele pracy musimy włożyć, żeby uzyskać bardzo pyszną bułeczkę. Idealną na niedanie lub kolację. Idealną do wędliny czy do serka białego. Proszę upiec […]
Chałka drożdżowa z kruszonką z foremki
Kogoś kto nie lubi chałki kruszonką to chyba ze świecą szukać. Delikatna, puchata drożdżówka zapleciona w tradycyjny warkocz. A u góry słodziutka kruszonka. Z masełkiem na świeżo najlepsza.!!! Czas przygotowania 2 godz. 10 […]