Chlebek FIT

Dietetyczny chleb dla osób, które dbają o swoją figurę. Składniki: 70 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 70 g mąki razowej (typ 2000) 20 g otrębów pszennych 5 jajek […]

zdjęcia chleba

Chleb orkiszowy

Bardzo fajny przepis na chleb orkiszowy. Zaletą jego jest bardzo mały nakład pracy. Nie będę wspominać o całym szeregu zalet mąki orkiszowej. Chleb jest po prostu bardzo zdrowy […]

zdjęcie chleba

Chleb pszenny tostowy

Nie masz w domu chleba? Proponujemy bardzo dobry domowy chleb tostowy bez ulepszaczy, jakimi raczą nas sklepy. Przepis jest bardzo łatwy, super nadaje się do kanapek, a tosty wychodzą […]

Chleb żytni na zakwasie

Prosty przepis na chleb na zakwasie żytnim, każdy sam będzie mógł upiec go w domu w zwykłym piekarniku gazowym lub elektryczny. Składniki: 300 g zakwasu żytniego, 400 g mąki żytniej chlebowej, […]

Zakwas chlebowy pszenny

Z artykułu dowiemy się jak krok po kroku wyhodować pszenny zakwas chlebowy, by później upiec z niego chleb. Dowiemy się również, jak go przechowywać, czy lepiej w stanie płynnym czy suszonym? Jak […]

zdjęcie słoika z zakwasem

Zakwas chlebowy żytni

Prosty i sprawdzony sposób, jak wyhodować żytni zakwas chlebowy do wypieku chleba. Dodatkowo można dowiedzieć się z artykułu w jakich sposób go przechowywać, jak dokarmiać i jak o niego dbać, żeby posłużył […]

zdjęcie chleba

Chlebek pita

Chlebki pita są bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Podczas pieczenia tworzą charakterystyczną kieszonkę. Po wystygnięciu przekrajmy je i wypełniamy farszem np. warzywami, mięsem typu kebab lub kurczak. Oczywiście nie może […]

zdjęcie bułek

Bułki na jogurcie

Delikatne bułeczki śniadaniowe, robione na jogurcie. Są naprawdę pyszne i bardzo delikatne, a przepis jest prosty i każdy poradzi sobie z wypiekiem. Z przepisu wychodzi 12 bułek. Składniki na rozczyn: 40 g drożdży świeżych […]

zdjęcie bułek

Bułki pszenno-razowe

Przepis na proste bułeczki z mąki pszennej i razowej z posypką z siemienia lnianego. Idealne na śniadanie, chrupiące, zdrowe i bardzo smaczne. Składniki na zaczyn/rozczyn: 30 g drożdży świeżych (prasowanych) 125 ml wody przegotowanej […]