
Ciasto Leśny mech
Ciasto o pięknym zielonym kolorze, które przyciąga wzrok i budzi zachwyt gości. Delikatny śmietanowy krem polubią dzieci i dorośli. A do tego nasiona granatu i borówki, coś pięknego! Ciasto idealnie […]

Ciasto przypadek
Trochę mąki, kilka jajek, cukier, pięć jabłek i garstka orzechów włoskich. Szybko utarte składniki, które po upieczeniu wyczarowały naprawdę pyszne ciasto. Z powodu użytych przypraw, czasami mocno […]

Najlepsza szarlotka mojej babci
Szarlotka, najlepsza, najsmaczniejsza jaką jadłam. Mięciutki spód ciasta, warstwa niesamowitych, aromatycznych jabłek. No i ta obłędna, chrupiąca posypka z płatkami migdałów. Coś pysznego, aż mi ślinka leci. Czas przygotowania 1 […]

Ciasteczka z jabłkami
Bez liku jest ciast z jabłkami i wszelkiego rodzaju szarlotek. Dlaczego by nie upiec takich malusich, fajniusich ciasteczek z jabłkami, no i z twarogiem? Trochę zmiksujemy, trochę pognieciemy, dodamy, połączymy, uformujemy i upieczemy. No i mamy […]

Najlepsze pestki dyni na świecie
Każdy z nas lubi cos przegryzać lub podgryzać. Najlepiej by było gdyby to „coś” było jednocześnie pyszne i zdrowe. Tak jest w przypadku tych prażonych pestek dyni. Same pestki dyni maja […]

Tort Sachera
Klasyczne i „wiekowe” ciasto nadal cieszy wyglądem i smakiem. Esencjonalne ciasto czekoladowe przełożone dżemem morelowym. Całość oblana błyszcząca polewą. Ciasto znane na całym świecie dziś zagości na Państwa […]

Drożdżówki z marmoladą
Zapach drożdżowego ciasta rozchodzącego się po domu zawsze robi niesamowite wrażenie. Takie wrażenie właśnie robią te bułeczki. A dodatkowo zachwyca nietypowa forma bułeczek, powstała z trójkącików. Kleks marmolady […]

Ciasto bez mąki i cukru
Ciasto prawie fit to u mnie rzadkość. Ale upiekłam i jestem zachwycona. Dobrze wyczuwalne kakao i orzechy w środku. Brak mąki i cukru, które zostały zastąpione bananami i płatkami owsianymi. Chudziej ale pysznie. […]

Ciasto z truskawkami
Zaczyna się sezon na truskawki, więc to dobry czas, żeby przedstawić Państwu to ciasto. Przepis jest bardzo prosty. Nie musimy używać miksera, żeby ciasto przygotować. Ciasto jest wilgotne i bardzo puszyste, a czy dobre? […]