Bułeczki drożdżowe na słodko z kruszonką

Bułeczki drożdżowe na słodko z kruszonką

Domowej roboty drożdżowe bułeczki to rarytas. Ale nie tak wielki! Trochę cierpliwości oraz wysiłku i mamy delikatne bułeczki drożdżowe obsypane kruszonką na śniadanie lub kolację. A może nawet na podwieczorek. Polecam i zachęcam!

Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Składniki na zaczyn:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
  • około 450 g mąki pszennej (typ 650)
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
Składniki na glazurę:
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka mleka




Wykonanie:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mąkę pszenną oraz ciepłe mleko (około 30-35°C) i wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na około 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto na bułki

Po około 15 minutach, jak drożdże zaczęły pracować, do zaczynu dodajemy mleko, cukier, jajko
i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i wszystko mieszamy. Po chwili dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy ponownie, aż ciasto wchłonie masło.

Ciasto przerzucamy na blat/stolnicę, obsypaną mąkę i wyrabiamy około 15 minut (jeżeli używamy robota, to ciasto wyrabiamy przez niecałe 10 minut). Na koniec wyrabiania formujemy kulę
i wkładamy ją do miski, obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Bułeczki drożdżowe na słodko z kruszonką

Kruszonka

W  rondelku roztapiamy masło. Nie zdejmując rondelka z gazu dodajemy do niego mąkę pszenną oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Rondelek cały czas podgrzewamy na małym gazie. Po dokładnym wymieszaniu kruszonka powinna zbrylić się w jedną całość. Kruszonkę zostawiamy do wystudzenia.

Formowanie bułeczek

Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy z miski i przekładamy na blat obsypany mąką i minutkę wyrabiamy, żeby pozbyć się gazów. Formujemy np. na wałek i dzielmy na 12 równych części. U mnie każda porcja na bułeczkę ważyła  70 g.

Jedną porcję ciasta lekko rozpłaszczamy, naciągamy boki do góry i do środka, a potem zawijamy /odwracamy formowaną bułeczkę tymi zwijanymi bokami pod spód. W ten sposób formujemy każdą bułeczkę.

Bułeczki przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Tępym narzędziem np. tępą końcówką noża, naciskamy na bułeczkę z góry robiąc krzyż, ale w ten sposób, żeby nie przeciąć ciasta.

Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut do podwojenia objętości.

Bułeczki drożdżowe na słodko z kruszonką

Glazura do bułeczek

Do miseczki dajemy żółto jaja oraz  1 łyżkę mleka i dokładnie mieszamy.

Gdy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy je glazurą. A następnie obsypujemy kruszonką, którą rozgniatamy w palcach na mniejsze części.




Pieczenie bułeczek

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 20 minut, używając grzałki góra, dół.

Po upieczeniu bułeczki wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kuchnie Gorzów
1 rok temu

Idealne z masełkiem <3!