Domowej roboty drożdżowe bułeczki to rarytas. Ale nie tak wielki! Trochę cierpliwości oraz wysiłku i mamy delikatne bułeczki drożdżowe obsypane kruszonką na śniadanie lub kolację. A może nawet na podwieczorek. Polecam i zachęcam!
Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Składniki na zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- około 450 g mąki pszennej (typ 650)
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
- 70 g cukru
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
Składniki na glazurę:
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Zaczyn
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mąkę pszenną oraz ciepłe mleko (około 30-35°C) i wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na około 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto na bułki
Po około 15 minutach, jak drożdże zaczęły pracować, do zaczynu dodajemy mleko, cukier, jajko
i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i wszystko mieszamy. Po chwili dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy ponownie, aż ciasto wchłonie masło.
Ciasto przerzucamy na blat/stolnicę, obsypaną mąkę i wyrabiamy około 15 minut (jeżeli używamy robota, to ciasto wyrabiamy przez niecałe 10 minut). Na koniec wyrabiania formujemy kulę
i wkładamy ją do miski, obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Kruszonka
W rondelku roztapiamy masło. Nie zdejmując rondelka z gazu dodajemy do niego mąkę pszenną oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Rondelek cały czas podgrzewamy na małym gazie. Po dokładnym wymieszaniu kruszonka powinna zbrylić się w jedną całość. Kruszonkę zostawiamy do wystudzenia.
Formowanie bułeczek
Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy z miski i przekładamy na blat obsypany mąką i minutkę wyrabiamy, żeby pozbyć się gazów. Formujemy np. na wałek i dzielmy na 12 równych części. U mnie każda porcja na bułeczkę ważyła 70 g.
Jedną porcję ciasta lekko rozpłaszczamy, naciągamy boki do góry i do środka, a potem zawijamy /odwracamy formowaną bułeczkę tymi zwijanymi bokami pod spód. W ten sposób formujemy każdą bułeczkę.
Bułeczki przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Tępym narzędziem np. tępą końcówką noża, naciskamy na bułeczkę z góry robiąc krzyż, ale w ten sposób, żeby nie przeciąć ciasta.
Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut do podwojenia objętości.
Glazura do bułeczek
Do miseczki dajemy żółto jaja oraz 1 łyżkę mleka i dokładnie mieszamy.
Gdy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy je glazurą. A następnie obsypujemy kruszonką, którą rozgniatamy w palcach na mniejsze części.
Pieczenie bułeczek
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 20 minut, używając grzałki góra, dół.
Po upieczeniu bułeczki wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego!
Przepis video
Idealne z masełkiem <3!