Makowiec idealny

Makowiec idealny

Dobre ciasto to solidna podstawa i zachwycający środek. Dlatego nasz makowiec jest idealny. Kruche ciasto na spodzie. Środek wypełniony aromatycznym i „nadzianym” makiem. Uwieńczonym kolejną warstwą ciasta kruchego. […]

Tort Sachera

Tort Sachera

Klasyczne i „wiekowe” ciasto nadal cieszy wyglądem i smakiem. Esencjonalne ciasto czekoladowe przełożone dżemem morelowym. Całość oblana błyszcząca polewą. Ciasto znane na całym świecie dziś zagości na Państwa […]

Ciasto słonecznikowe caffee

Ciasto słonecznikowe caffee

Pyszne rozpływające się w ustach kremowe ciasto. Połączenie słonecznika i kawy sprawia, że przenosimy się w nieznane. Po każdym kęsie chcemy więcej i więcej. Ciasto jest bardzo proste do wykonania. No i przygotowujemy […]

Ciasteczka o smaku truskawkowym

Ciasteczka o smaku truskawkowym

Czasami nie mamy ochoty na pieczenie ciast. Ale ciasteczka, szczególnie o smaku truskawkowym, to zupełnie co innego. Miksujemy, dodajemy i mieszamy. Potem turlamy, pieczemy i mamy. Brzmi prosto? To zapraszam na przepis na nietypowe ciasteczka […]

Babka z daktylami

Babka z daktylami

Zwyczajna babka ze zwyczajnych składników, ale z niezwyczajnym dodatkiem. I tak rodzi się niezwyczajny smak. Po ubiciu jajek z cukrem, dodaniu mąki i reszty składników oraz dodaniu przygotowanych daktyli możemy piec egzotyczna babkę. […]

Babka biszkoptowa z kakao

Babka biszkoptowa z kakao

Babka pieczona jest chyba przez wszystkich i to na różne sposoby. Dziś prezentujemy babkę biszkoptową, czyli puszystą i delikatną, ale dwukolorową. Duet masy biszkoptowej z kakao wzbogaca i urozmaica babkę czyniąc z niej […]

Drożdżówki z marmoladą

Drożdżówki z marmoladą

Zapach drożdżowego ciasta rozchodzącego się po domu zawsze robi niesamowite wrażenie. Takie wrażenie właśnie robią te bułeczki. A dodatkowo zachwyca nietypowa forma bułeczek, powstała z trójkącików. Kleks marmolady […]

Ciasto mix smaków

Ciasto mix smaków

Połączenie smaków brzoskwiniowego, kawowego i śmietanowego daje w ustach efekty petardy. Czyli zapowiada się wybuchowo i smacznie. Przyjemne ciasto bez pieczenia z takimi efektami to sukces murowany! Czas przygotowania 50 min […]

Ciasto „Dynamit”

Ciasto „Dynamit”

Niewiele jest ciast tak prostych w wykonaniu. Nasączone w esencjonalnym ponczu biszkopty ułożone dookoła bardzo jedwabistego i kremowego kremu budyniowego. A wierzch to bardzo czekoladowa masa. I tyle!! A w rezultacie mamy ciasto, […]