Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie   

Wiadomo, że chleby razowe, szczególnie na zakwasie są bardzo zdrowe. Więc dla własnego dobra powinniśmy spróbować tego specjału. Ciasto przygotowuje się łatwo, nie trzeba go wyrabiać. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i tak naprawdę chlebek robi się sam. Dodatkową jego zaletą jest możliwość długiego przechowywania.

Składniki na zaczyn:
  • 1 łyżka zakwasu żytniego (50 g)
  • 150 ml wody
  • 110 g mąki razowej żytniej typ 2000
Składniki na chleb:
  • 230 ml wody
  • 70 g mąki razowej żytniej typ 2000
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 130 g mąki żytniej typ 720
  • 60 g miodu
  • 1 łyżeczkę soli




Wykonanie:
Zaczyn

Do miski dajemy około 1 łyżki zakwasu (nieaktywnego) żytniego, dolewamy wody i dosypujemy mąki. Wszystko dokładnie mieszamy (konsystencja powinna być zwarta, ale nie gęsta). Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin.

Ciasto na chleb

Po 12 godzinach do zaczynu dolewamy wodę i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, razową i żytnią jasną, sól oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut. Konsystencja ciasta powinna być ani rzadka ani gęsta. Ponownie miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godziny.

Chleb razowy na zakwasie

Forma i wyrastanie

Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy kilka minut i przekładamy do formy typu keksówka, o wymiarach 12×30 cm, wysmarowaną dokładnie margaryną. Wierzch ładnie równamy paluszkami. Żeby palce nie kleiły się do ciasta moczymy je w wodzie. Na foremkę zakładamy folię i zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia, podwojenia objętości. I tu rośnięcie zależy od siły zakwasu. Takie minimum wyrastania to jest 3 -4 godziny, a może i więcej. U mnie chlebek wyrastał 4 godziny i 15 minut.




Pieczenie

Ciasto musi wyrosnąć, przed włożeniem do piekarnika, dlatego że podczas pieczenia chlebek się skurczy. Blaszkę z wyrośniętym ciastem na chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzałki góra i dół) i pieczemy przez około 60 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy z piekarnika, nożem odcinamy brzegi chlebka od foremki, wyciągamy i studzimy na kratce. Chleb razowy zostawiamy do wystudzenia i odparowania na minimum kilka godzin, a najlepiej  na 12 godzin.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze