Przepisów na chleb na całym świecie jest bez liku. Każdy wychodzi inny i każdy zawsze zachwyca smakiem. W tej różnorodności nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjny ukraiński chleb wielkanocny. Niby chleb to chleb, ale każdy inny. Ten pieczony w garnku i ładnie udekorowany, jest delikatny i chrupiący zarazem. Proszę upiec i zachwycić się jego smakiem jak ja!
Czas przygotowania 2 godz. 40 min
Składniki na zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 30 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- 530 g mąki pszennej tortowej
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Składniki na glazurę:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
- kawałek margaryny do wysmarowania formy
Wykonanie:
Zaczyn
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej oraz ciepłe mleko (około 30-35°C) i wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto na chleb
Po 15 minutach, jak drożdże zaczęły pracować, wtedy do dużej miski dajemy jajko, żółtko i cukier i wszystko ubijamy trzepaczką. Dodajemy zaczyn i chwilkę mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i wystudzone masło, i mieszamy. Dodajemy mleko oraz mękę i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy ciasto zrobi się gęste mieszamy już dłonią, żeby ciasto wchłonęło mąkę. Następnie ciasto przerzucamy na blat/stolnicę, obsypaną mąkę i wyrabiamy około 15-20 minut (jeżeli używamy robota to ciasto wyrabiamy przez 10 minut). Na koniec wyrabiania formujemy kulę i wkładamy ją do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Forma oraz formowanie chleba
Garnek, o średnicy około 20 cm, smarujemy margaryną, a boki oklejamy papierem do pieczenia.
Po wyrośnięciu wciskając palce w ciasto ugniatamy je w misce, żeby pozbyć się gazów. Następnie przerzucamy na blat. Z ciasta odcinamy i odkładamy około 250 g do dekoracji. Z reszty ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy na wielkość naszego garnka. Ciasto wkładamy do garnka i dłonią dopasowujemy je tak, żeby zajęło całe dno garnka. Z ciasta zostawionego na dekoracje odcinamy dwa kawałki i formujemy z niego dwa cienkie walce, na długość większą niż obwód garnka i splatamy w warkocz. Układamy go w wokół ciasta ułożonego w garnku. Z reszty ciasta robimy dekoracje na wierzch ciasta np. listki, kwiatki.
Garnek przykrywamy ściereczkę i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-30 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Po wyrośnięciu ciasta jego górę smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
Pieczenie chleba
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, na dolną półkę i pieczemy przez około 50 minut, używając grzałki góra, dół. W razie, gdyby wierzch chleba za bardzo się przypiekał możemy przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu garnek wyciągamy z piekarnika i wyjmujemy chleb, przewracając garnek do góry nogami, trzymając chleb od góry. Zostawiamy na kratce do wystudzenia.
Smacznego!
Przepis video