zdjęcia ciasta Moja bajka

Ciasto Moja bajka

Kto nie lubi bajek? A kto nie lubi delikatnego biszkoptu, jedwabistego kremu budyniowego czy puszystej masy śmietanowej? No a dodajemy do tego dżem wiśniowy i herbatniki namoczone w naparze kawy. I wychodzi ciasto Moja Bajka, ale może być również Państwa Bajką.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
Składniki na krem budyniowy:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (3 x 40 g)
  • 30 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
  • 5 żółtek jaj
  • 150 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
Składniki na masę śmietanową:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny (opcjonalnie)
  • 70 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na poncz do biszkoptu:
  • 150 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 18 podłużnych biszkoptów
  • 400 g dżemu wiśniowego
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 – 250 ml wrzątku do kawy
  • kawałek czekolady mlecznej




Wykonanie:
Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier przestanie chrzęścić. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną, z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do foremki o wielkości 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15- 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie 15 min przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i wkładamy z powrotem do foremki, wyłożonej nowym papierem do pieczenia.

Masa budyniowa

Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 200 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 800 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masą. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.

zdjęcia ciasta Moja bajka

Składamy ciasto

Na początku 4 łyżeczki kawy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystudzenia.

Biszkopt nasączamy ponczem który przygotowaliśmy z wody, cukru i amaretto (opcjonalnie). Na biszkopt wykładamy dżem wiśniowy i rozkładamy równomiernie po całej powierzchni. Krem budyniowy rozprowadzając po całej powierzchni starając się, żeby nie naruszyć dżemu. Wierzch ładnie równamy.

Biszkopty podłużne moczmy w kawie i układamy na krem budyniowy, w odstępach około

1 cm. Blaszkę na chwilkę odstawiamy.




Masa śmietanowa

W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). W chwili gdy śmietana będzie robić się gęsta, dodajemy cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę (rozrobioną w 70 ml wrzątku i wystudzoną), wszystko dobrze ubijamy. Gdy zrezygnujemy z dodania żelatyny śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.

I tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na biszkopty zakrywając je po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.

Na sam koniec ścieramy mleczną czekoladę na bitą śmietanę.

Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godzin, a później jemy.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Daf_ves
Daf_ves
3 lat temu

Fajne ciasto jedwabista masa generalnie super chociaż wszystko podane w gramach lub ml a możnaby od razu w łyżkach lub szklankach. Przepis łatwy tylko trzeba mieć dużo czasu. Jeśli chodzi o biszkopt to trzeba dać więcej składników lub zmienić na mniejszą formę bo mierzyłam swoją i dokładnie 24×38 a biszkopt nie wyszedł bo za cienki był.

Last edited 3 lat temu by Daf_ves
Małgorzata
Małgorzata
3 lat temu
Odpowiedź do  Daf_ves

Ciasto pycha,przepis moglby byc podany w łyżkach, szklankach byloby szybciej,Biszkopt z tego przepisu wyszedł mi za cienki .Zrobilam po swojemu

Megi
Megi
3 lat temu

Ciasto rewelacja

Aleksandra
Aleksandra
3 lat temu

Masa budyniowa świetna, lepsza niż moja dotychczasowa 🙂 jestem zakochana w tym m przepisie.

Natalia
Natalia
2 lat temu

Wygląda obłędnie. Jak to robisz, że wykrajasz takie idealne kostki? :O

Aaa
Aaa
1 rok temu

Zrobione ciasto wyszło pyszne

Paula
Paula
1 rok temu

Ciasto przepyszne 🙂