Chleb rwany

Chleb rwany

Czy istnieje chleb idealny? Oto przepis na chleb, który nie trzeba wyrabiać, nie musi wyrastać, krótko się piecze i jest smaczny oraz aromatyczny. Niemożliwe? A jednak. 😀 Zapraszam do sprawdzenia czy mam rację i upieczenia tego wspaniałego chlebka rwanego.

Czas przygotowania 50 min
Składniki na masło z przyprawami:
  • 120 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej (typ 450)
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli




Wykonanie:
Masło z przyprawami

Do miski dajemy miękkie masło (najlepiej wyciągnąć je godzinę przed pieczeniem i zostawić w temperaturze pokojowej) pokrojone w kosteczkę. Dosypujemy czosnek, bazylię, oregano, zioła prowansalskie oraz sól i mieszamy składniki ze sobą. Możemy to zrobić widelcem lub innym przyrządem. Po dokładnym wymieszaniu zostawiamy masło do późniejszego użycia.

Ciasto na chleb

Do miski wkruszamy drożdże. Dosypujemy cukier. Dolewamy ciepłą wodę (ciepłą tzn. powinna mieć około 30-35°C)  i mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży w wodzie. Wtedy dolewamy olej, który musimy połączyć z resztą składników.

W osobnej misce łączymy mąkę z solą. A następnie partiami dodajemy do wcześniejszej przygotowanej cieczy. Po każdej dodanej partii maki dokładnie wszystko mieszamy. Po dodaniu ostatniej partii mąki odkładamy łyżkę (lub łopatkę ) i już ręcznie staramy się jak najdokładniej wymieszać wszystkie składniki. Jak stwierdzimy, że wszystko dobrze wymieszane obsypujemy blat mąką i przekładamy na niego nasze ciasto na chleb.  I najpierw ręcznie, a następnie wałkiem formujemy prostokąt o wymiarach około 30×44 cm.

Chleb rwany

Wierzch prostokąta smarujemy wcześniej przygotowanym masłem z przyprawami. Masła wydaje się mało, ale spokojnie wystarczy do rozsmarowania po całej powierzchni.  Następnie kroimy wzdłuż krótszego boku na 7 równych pasków.

Formę, typu keksówka o wymiarach 12×30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Każdy wycięty pasek zwijamy w harmonijkę i wkładamy do foremki, jeden obok drugiego.

Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 35 – 40 minut, używając grzałek góra i dół. Po upieczeniu wyjmujemy foremkę z piekarnika i lekko studzimy. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki  (pomagając sobie papierem z foremki) i teraz studzimy już całkowicie.

Chleba nie trzeba kroić bo kromki same się ładnie odrywają. Po pierwszej zjedzonej kromce chleb ten stanie się Państwa ulubionym wypiekiem.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Gość
Gość
8 miesięcy temu

Witam,
Czy mogę pominąć czosnek?

Last edited 8 miesięcy temu by Gość
Gość
Gość
8 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Dziękuję
Pozdrawiam

Last edited 8 miesięcy temu by Gość