Chleb fiński owsiany

Chleb fiński owsiany

Typowy chleb fiński to chleb żytni. Ale występuje też w innych odmianach np. ten, który występuje bardziej w zachodniej części Finlandii, czyli chleb na mące chlebowej z dodatkiem płatków owsianych. Polecam ten […]

Zdjęcie bułeczek mlecznych

Pyszne bułeczki mleczne bez wyrabiania

Puszyste, puchate, pyszne, pyszniusie. To określenia, które pasują do bułeczek upieczonych z tego przepisu. Bułeczki drożdżowe, których nie trzeba wyrabiać. Bułeczki, które zrobią furorę nie tylko na śniadanie, ale i na drugie i trzecie śniadanie, 😉 […]

zdjęcie chleba pszennego

Ekspresowy chleb na drożdżach

Żyjemy obecnie w ciężkich czasach i nie zawsze możemy lub chcemy wyjść z domu. A jeść musimy! Oto przepis na ekspresowy chleb na drożdżach. Łatwy, ale przede wszystkim szybki do zrobienia przez każdego. Składniki […]

zdjęcie bułek drożdżowych

Bułki drożdżowe z budyniem

Pyszne domowe drożdżówki z budyniem, polane bialutkim lukrem. Jeśli Państwo chcą wiedzieć jak zrobić te cudowne bułeczki w domowym zaciszu to zapraszam na przepis.   Składniki na rozczyn: 25 g […]

zdjęcie chleba

Turecki chleb Pide – Ramadan Pidesi

Poszerzając granice smaków sięgamy po przepis tradycyjnego chleba tureckiego. Jest to chleb płaski, pyszny, miękki w środku, o niezrównanym aromacie i smaku. Chrupiący wierzch posypany nasionami sezamu. Doskonały towarzysz […]

zdjęcie chleba

Chleb pszenny codzienny na drożdżach

Przepis na tradycyjny chleb codzienny wypiekany z mąki pszennej. Pyszny z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem.  Wystarczy trochę masełka i przepyszne śniadanie lub kolacja gotowe. Składniki na zaczyn: 25 g […]

zdjęcie chleba

Chleb pszenny na zakwasie z garnka

Wspaniały przepis na domowy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleb wychodzi puszysty i pachnący z delikatnym środkiem i chrupiącą skórką. Wymaga odrobiny zaangażowania, serca i czasu. Ale efekt…… Swojski chleb jest […]

zdjęcie bochenka chleba

Chleb pszenny na zakwasie

Domowy chleb najlepszy. Oto przepis, w którym nie musimy przygotowywać go cały dzień pozwalając mu rosnąć i składać, i znów wyrastać i zawijać itd. Pyszny chlebek na zakwasie, bez konserwantów, smakuje z dodatkami, ale jest również […]