Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką

Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką

Kto nie lubi świeżutkich, pysznych, domowych bułeczek na śniadanie. Do tego trochę masełka wędlinka. I przepis na udane śniadanie gotowe. My tylko prezentujemy przepis na te przepyszne bułeczki.

Składniki na zaczyn:
  • 100 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • olej rzepakowy
  • mąka do posypania




Wykonanie:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy mąkę, cukier i zalewamy 100 ml ciepłej wody (30-35°C). Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów, temperatura około 24°C ) na 15-30 min, żeby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy 150 ml ciepłej wody (30-35°C), mąkę pszenną typu 650, łyżeczkę soli. Mieszamy łyżką, a potem ręcznie do połączenia się składników i wchłonięcia całej mąki. Wtedy dodajemy olej rzepakowy i ugniatamy  chwilę w misce. Następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 10-15 minut.  Jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk lub stolnicy dodajemy troszeczkę oleju na dłoń lub stolnicę.

Na koniec zawijamy boki pod spód, obracamy formując kulkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Odstawiamy na 1 godz. -1 godz. 30 minut  do wyrośnięcia.

Formowanie bułeczek

U mnie wyrastanie zajęło 60 minut – wtedy ciasto wyciągamy z miski, przekładamy na stolicę i rozpłaszczamy je dłońmi. Ciasto dzielimy na 8 części. U nas jedna porcja ciasta miała 80 g.

Z każdego ciasta formujemy kuleczkę, brzegi ciasta zawijamy pod spód do środka i kładziemy na blat wysmarowany lekko olejem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 5 minut.

Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką

Następnie bierzemy kuleczkę ciasta rozpłaszczamy ją w prostokąt o bokach około 11×14 cm i zwijamy w rulonik. Brzegi ciasta na łączeniu sklejamy palcami. Łączeniem do dołu kładziemy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki kładziemy w odstępach. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.




Po tym czasie bułeczki lekko obsypujemy mąką przez sitko i wzdłuż nacinamy ciasto ostrym nożem (lub żyletką).

Pamiętajmy, że piekarnik będzie nagrzewał się jakiś czas, więc włączmy go wcześniej. Nagrzewamy go do temperatury 220°C (grzałki góra i dół).

Po wyrośnięciu bułeczki na blaszce wkładamy do piekarnika i przykrywamy je papierem do pieczenia. Papier spryskujemy wodą z atomizera około 20 razy. Pieczemy przez około
10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze około 20 minut.

Po upieczeniu bułeczki wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy na kratce.

Smacznego!

Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Greta
Greta
6 dni temu

Przepis fajny, wypróbuję w niedzielę. Pozdrawiam serdecznie