zdjęcie chleba

Chleb razowy

Przepis na chleb razowy wykonany z mąki pszennej razowej oraz żytniej razowej. Jest miękki z chrupiącą skórką i długo utrzymuje świeżość. Jest bardzo smaczny. Składniki na zaczyn/rozczyn: 40 g drożdży […]

zdjęcie chleba

Chleb pszenny pełnoziarnisty

Przepis na dwa małe bochenki chleba wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej. Mąka pełnoziarnista jest produkowana z całych ziaren specjalnie selekcjonowanych zbóż. Bogata w witaminy B1, błonnika oraz makroelementów. Składniki […]

zdjęcie chleba

Chleb z otrębów owsianych

Jesteś na diecie? Musisz wypróbować nasz chlebek! Przepis jest bardzo prosty nie ma w min mąki, ponieważ wykonany jest z otrębów owsianych i skrobi kukurydzianej. Idealnie pasuje do diety Dukana. Polecam! Składniki: […]

Chlebek FIT

Dietetyczny chleb dla osób, które dbają o swoją figurę. Składniki: 70 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 70 g mąki razowej (typ 2000) 20 g […]

zdjęcia chleba

Chleb orkiszowy

Bardzo fajny przepis na chleb orkiszowy. Zaletą jego jest bardzo mały nakład pracy. Nie będę wspominać o całym szeregu zalet mąki orkiszowej. Chleb jest po prostu bardzo zdrowy […]

zdjęcie chleba

Chleb pszenny tostowy

Nie masz w domu chleba? Proponujemy bardzo dobry domowy chleb tostowy bez ulepszaczy, jakimi raczą nas sklepy. Przepis jest bardzo łatwy, super nadaje się do kanapek, a tosty wychodzą […]

Chleb żytni na zakwasie

Prosty przepis na chleb na zakwasie żytnim, każdy sam będzie mógł upiec go w domu w zwykłym piekarniku gazowym lub elektryczny. Składniki: 300 g zakwasu żytniego, 400 g mąki […]

Zakwas chlebowy pszenny

Z artykułu dowiemy się jak krok po kroku wyhodować pszenny zakwas chlebowy, by później upiec z niego chleb. Dowiemy się również, jak go przechowywać, czy lepiej w stanie płynnym czy suszonym? Jak […]

zdjęcie słoika z zakwasem

Zakwas chlebowy żytni

Prosty i sprawdzony sposób, jak wyhodować żytni zakwas chlebowy do wypieku chleba. Dodatkowo można dowiedzieć się z artykułu w jakich sposób go przechowywać, jak dokarmiać i jak o niego dbać, żeby posłużył […]