Bułeczki pszenno-żytnie na drożdżach

Bułeczki pszenno-żytnie na drożdżach

Nie wiem czy jest osoba, która oparłaby się zapachowi świeżych  bułeczek? Dzięki dzisiejszemu przepisowi, niewielkiemu nakładowi pracy świeży zapach zdrowych, domowych bułeczek może rozchodzić się po Państwa domach. Niezapomniane chwile są w zasięgu Państwa rąk. Wystarczy tylko chcieć.

Czas przygotowania 2 godz. 30 min
Składniki na zaczyn:
  • 100 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • mąka do posypania




Wykonanie:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy mąkę, cukier i zalewamy 100 ml ciepłej wody (30-35°C). Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów, temperatura około 24°C ) na 15-30 min, żeby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy 100 ml ciepłej wody (30-35°C), jajko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną, żytnią (można użyć innego rodzaju mąki, ale trzeba pilnować konsystencji). Dodajemy jeszcze łyżeczkę soli, olej rzepakowy i mieszamy łyżką, a potem ręcznie do połączenia się składników. Następnie stolnicę obsypujemy mąką i wyrabiamy przez około 10-15 minut. Zawijamy boki pod spód, obracamy formując kulkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką (kulkę ciasta też możemy lekko oprószyć mąką) i przykrywamy folią spożywczą lub szmatką. Odstawiamy na 1 godz. -1 godz. 30 minut  do wyrośnięcia.

Bułeczki pszenno-żytnie na drożdżach

Formowanie bułeczek

U mnie wyrastanie zajęło 60 minut – wtedy ciasto wyciągamy z miski, przekładamy na stolicę i chwilkę ugniatamy, żeby pozbyć się gazów. Ciasto dzielimy na 9 części. U nas jedna porcja ciasta miała 80 g. Jeżeli chcemy przygotować większe bułeczki ciasto można podzielić na 7 części, po około 100 g.

Z każdego ciasta formujemy kuleczkę, następnie lekko ją rozpłaszczamy, a brzegi ciasta zawijamy pod spód do środka. Następnie odwracamy i formujemy kuleczkę. Jeżeli ciasto będzie kleiło się do dłoni posypujemy dłonie lekko mąką. Ciasto dokładanie obtaczamy w mące i przekładamy na blaszkę do pieczenia z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto układamy w odstępach i lekko spłaszczamy dłonią. Ostrym nożem (lub żyletką) nacinamy znak krzyża. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut do wyrośnięcia.




Pamiętajmy, że piekarnik będzie nagrzewał się jakiś czas, więc włączmy go wcześniej. Nagrzewamy go temperatury 190°C (grzałki góra i dół).

Po wyrośnięciu bułeczki na blaszce wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, do ładnego zarumieniania się bułeczek.

Po upieczeniu bułeczki wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy na kratce.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze