Bułeczki drożdżowe z twarogiem

Bułeczki drożdżowe z twarogiem

Często zamiast ciasta mamy ochotę na „coś innego słodkiego”. Tym czymś może być bułeczka drożdżowa z twarogiem. Trochę pracy przy cieście drożdżowym i chwila poświęcona na masę twarogową. Ale jakie efekty. Praca przekłada się na smak i od razu lepiej smakuje.

Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Składniki na zaczyn:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
  • około 450 g mąki pszennej (typ 450)
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
Składniki na masę twarogową:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 40 g masła
  • 1 żółtko jaja
  • 80 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
Składniki na glazurę:
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
  • 1 białko jaja
  • cukier puder do posypania




Wykonanie:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mąkę pszenną oraz ciepłe mleko (około 30-35°C) i wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na około 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto na bułki

Po około 15 minutach, jak drożdże zaczęły pracować, do zaczynu dodajemy cukier, jajko, połowę mąki, szczyptę soli i wszystko mieszamy. Dosypujemy resztę mąki (zostawiamy sobie trochę do podsypywania stolnicy). Chwilkę mieszamy, a po chwili dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy ponownie, aż ciasto wchłonie masło.

Następnie ciasto przerzucamy na blat/stolnicę, obsypaną mąkę i wyrabiamy około 15 minut (jeżeli używamy robota to ciasto wyrabiamy przez niecałe 10 minut). Na koniec wyrabiania formujemy kulę i wkładamy ją do miski, obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Bułeczki drożdżowe z twarogiem

Twaróg do bułeczek

Do miski dajemy twaróg półtłusty i widelcem rozgniatamy dokładnie. Dodajemy jedno żółtko jaja, cukier puder, roztopione i wystudzone masło. Ponownie widelcem wszystko rozgniatamy i łączmy ze sobą.

Formowanie bułeczek

Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy z miski i przekładamy na blat obsypany mąką. Rozpłaszczamy je dłońmi, a następnie wałkiem wałkujemy na prostokąt, o wielkości około 26 cm na 52 cm. Prostokąt dzielmy na osiem kwadratów , o wielkości boku około 13 cm.

Każdy kwadrat ciasta smarujemy białkiem jaja. Na jeden koniec kwadratu nakładamy około po łyżce masy twarogowej. Drugi koniec kwadratu naciągamy na masę serową tak, żeby powstał trójkąt i zlepiamy boki. Po zlepieniu boków ciasta naciskamy delikatnie na bułeczkę z góry tak, żeby masa twarogowa rozprowadziła się po całym trójkącie.




Bułeczki przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy je tak, żeby stykały się ze sobą dłuższym bokiem, żeby powstał kwadrat. Na blaszce zmieści się spokojnie 8 trójkątów (bułeczek) złączonych ze sobą w cztery kwadraty. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy je glazurą, zrobioną z żółtka i mleka.

Pieczenie bułeczek

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 20 minut, używając grzałki góra, dół.

Po upieczeniu bułeczki wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze