
Mini serniczki
Serniczki w wersji mini na spodzie z herbatników maślanych. Do tego przepyszna polewa czekoladowa z chrupiącymi prażonymi płatkami migdałowymi. Coś pysznego i prostego! Czas przygotowania 60 min Z przepisu wychodzi 16 […]

Wybrane ciasta na Wielkanoc
Przed Wielkanocą przeszukujemy liczne strony szukając różnych ciast: a to keks, a to sernik, a to… Dlatego szanując Państwa czas przygotowaliśmy zbiór sprawdzonych przepisów, które będą odpowiednie na święta. Ale przede wszystkim […]

Ciasto z musem czekoladowym i bitą śmietaną
Ciasto skomponowane ze składników, które każdy lubi musi być hitem!!! Herbatniki maślane utrzymują delikatny mus czekoladowy. Z nim komponuje się bita śmietana i na koniec orzechy włoskie. Jak […]

Sernik cudeńko
Każdy z nas na pewno niejeden sernik próbował. Mogę powiedzieć, że jest to jedno z bardziej lubianych ciast, ale nie tak łatwych do upieczenia. A ten akurat taki jest! Łatwo go przygotować w kilka minut. Jego […]

Mazurek wielkanocny z kremem chałwowym
Mazurek to ciasto wyjątkowe, pieczone tylko raz w roku. Są różne przepisy, a dziś kolejny, na trochę nietypowy mazurek. Taki z kremem chałowym. Gładki smak kremu słodkiego i piękna dekoracja. Myślę, że zaskoczy […]

Chleb paska (Wielkanocny chleb z Ukrainy)
Przepisów na chleb na całym świecie jest bez liku. Każdy wychodzi inny i każdy zawsze zachwyca smakiem. W tej różnorodności nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjny ukraiński chleb wielkanocny. Niby chleb to chleb, […]

Życzenia na Dzień Kobiet
Doskonałości w każdym calu Byś nigdy nie czuła smutku i żalu Uśmiechu na twarzy przez cały rok Byś do marzeń miała tylko krok Aby na Twe zakupy pieniądze rosły nisko na drzewie A […]

Japoński chleb Hokkaido (chleb mleczny)
Mówiąc chleb co widzą Państwo przed oczami? Miękki chleb o sprężystej konsystencji, z masą drobnych pęcherzyków powietrza i chrupiącą skórką. Zgadłam, prawda? A jeśli dodam, że taki chleb można zrobić w domu […]

Pascha wielkanocna
Pascha to wspaniały deser, który przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Pascha pochodzi zza wschodniej granicy. Wywodzi się z tradycji kuchni rosyjskiej lub ukraińskiej. Głównym składnikiem jest twaróg. Dodatkowo […]

Deser Leśny mech
Deser w pucharku kojarzy się z wykwintną przekąską. A tak niewiele trzeba, żeby taki specjał zrobić. Zieloniutkie ciasto, delikatna bita śmietana i owoce borówki oraz granatu współgrają ze sobą tworząc bardzo smaczne […]

Ciasto Leśny mech
Ciasto o pięknym zielonym kolorze, które przyciąga wzrok i budzi zachwyt gości. Delikatny śmietanowy krem polubią dzieci i dorośli. A do tego nasiona granatu i borówki, coś pięknego! Ciasto idealnie […]

Chleb rwany
Czy istnieje chleb idealny? Oto przepis na chleb, który nie trzeba wyrabiać, nie musi wyrastać, krótko się piecze i jest smaczny oraz aromatyczny. Niemożliwe? A jednak. 😀 Zapraszam do sprawdzenia czy mam rację i upieczenia […]