Słynne ciasto norweskie, które podbija świat

Słynne ciasto norweskie, które podbija świat

Ciasto, które podbija świat na pewno jest rewelacyjne i nawet nie trzeba zachęcać, żeby go przygotować. Kilka warstw przekładanych, na końcu tworzy idealny kawałek ciasta na każda okazję. Nie zdradzając więcej zapraszam do kuchni i do przygotowania rewelacyjnego ciasta.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki na krem budyniowy:
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 20 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka jaj
  • 120 g cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 250 g serka mascarpone
Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 4 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
  • 8 białek jaj
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 60 g płatków migdałów




Wykonanie:
Krem budyniowy

Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 600 ml mleka, stawiamy na gaz i gotujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier
i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 100 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy (musimy cały czas mieszać, bo inaczej budyń się przypali), aż zgęstnieje
i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia. Wierzch przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Słynne ciasto norweskie, które podbija świat

Ciasto

Do miski przekładamy masło i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy. Dodajemy żółtka jaj i dalej łączymy składniki ze sobą. Dolewamy jeszcze do masy mleko i dalej wszystko miksujemy. Odkładamy mikser i do miski z masą przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy już wszystko szpatułką lub łyżką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę z piekarnika, o wielkości około 32×36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni, ładnie równając powierzchnię. Ciasto jest dosyć cienkie, ale podczas pieczenia wyrośnie na około 1 cm.  Blaszkę z ciastem na chwilkę odstawiamy.

Beza

Do miski dajemy 8 białek jaj, szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy, aż piana zrobi się lśniąca i nie będzie słychać chrzęstu cukru. Tak przygotowaną pianę z białek wykładamy do blaszki, na wcześniej przygotowane ciasto. Rozprowadzamy również po całej powierzchni, a wierzch równamy. Następnie łyżeczką lekko dotykamy piany. Piana się do łyżeczki przyklei i powstanie taka ładna górka. Robimy tak po całej powierzchni blaszki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.




Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 30 minut. Następnie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki przy pomocy papieru do pieczenia. Delikatnie oddzielamy boki papieru od ciasta i przekrajamy ciasto na połowę od góry. Teraz np. nożem oddzielamy ciasto od spodu, od papieru i w ten sposób wyszyły nam dwa placki ciasta.

Słynne ciasto norweskie, które podbija świat

Wracamy do budyniu

Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Wtedy stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ucierając mikserem. Po dodaniu całego budyniu miksujemy, chwilę miksujemy. Dajemy jeszcze serek mascarpone i miksujemy do momentu, aż krem zrobi się jednolity i gładki, bez żadnych grudek.

Składamy ciasto

Jeden blat ciasta z bezą kładziemy np. na desce i na niego wykładamy masę budyniową. Na masę wykładamy drugi blat ciasta z bezą i lekko dociskamy. Krem budyniowy, który wyszedł z boków ciasta dociskamy szpatułką.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż krem dobrze stężeje.

Smacznego!

 

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Sylvia
Sylvia
5 miesięcy temu

Przypomina Kvæfjordkake albo verdens beste ale w tym cieście chodzi o spód i bezę które są pyszne. Polecam spróbować upiec w oryginale czyli max. połowy porcji kremu bo wtedy właśnie jest najlepsze. No i w oryginalnym przepisie nie ma mascarpone. Sama bita śmietana wymieszana z budyniem (trochę gęstszym niż normalnie). Chodzi o to żeby ten krem nie był aż taki zbity. W 2 wersji tego ciasta dodaje się aromat rumowy do kremu i ja wolę tę wersję. Proszę spróbować upiec w ten sposób a będzie jak w oryginale. Smacznego😊

Kamila
Kamila
5 miesięcy temu

W składaniu ciasta nie pisze nic o bezie.

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kamila

Dzień dobry, tu nie ma oddzielnego ciasta, oddzielnej bezy. Po upieczeniu ciasta z bezą stają się jednością. Dlatego napisałam tylko ciasto, ale może nie do końca jest to zrozumiałe dlatego zaraz poprawię. 😏