Z czym się Państwu kojarzy chmurka? Z lekkością i przyjemnością? Z tym właśnie będzie się kojarzyć ten sernik. Jest lekki jak chmurka, puszysty i bardzo bardzo smaczny. A na dodatek robi się go szybko i łatwo.
Składniki na ciasto półkruche:
- 290 g mąki pszennej
- 4 żółtka jaj
- 170 g masła lub margaryny
- 90 g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 6 całych jajek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (2×40 g)
- 125 ml oleju rzepakowego
- 250 ml mleka
- 180 g mleka w proszku (pełnego)
- szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g czekolady mlecznej (200 g)
- 6-7 łyżek mleka
Wykonanie:
Ciasto półkruche
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki wstępnie się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 60 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy palcami po całym spodzie foremki (możemy to zrobić różnymi sposobami), o wymiarach 24 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi ugniatamy, żeby powstał zwarty placek ciasta. Możemy np. szklanką, obsypaną mąką, wyrównać powierzchnię ciasta. Blaszkę zostawiamy do późniejszego składania ciasta.
Masa serowa
Do miski dajemy twaróg sernikowy z wiaderka, 6 żółtek jaj, budyń oraz cukier waniliowy i wszystko miksujemy na gładką masą. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy małym strumieniem olej rzepakowy i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mleko w proszku i wszystko dalej miksujemy.
Bierzemy sobie drugą miskę, do której dajemy 6 białej jak i szczyptę soli, i ubijamy pianę na sztywno. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy. Po dodaniu wszystkiego cukru miksujemy tyle, żeby nie było słychać chrzęstu cukru. Po ubiciu piany dodajemy do niej na zmianę po łyżce masy serowej z odrobiną zimnego mleka i mieszamy już delikatnie łyżką. Po dodaniu całej masy serowej oraz mleka i dokładnym wymieszaniu, masę przelewamy do foremki o wymiarach 24×36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i w razie potrzeby rozkładamy ją po całej powierzchni.
Pieczenie
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 60 minut. W razie potrzeby, gdyby góra za bardzo się zarumieniła przykrywamy ją folią spożywczą. Uwaga – sernik bardzo wyrasta ponad blaszkę, ale nie ma obawy, nie wyjdzie po za boki blaszki. Po upieczeniu uchylamy dziwaczki piekarnika i zostawiamy w nim blaszkę na około 60 minut Następnie blaszkę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy, żeby dokładnie wystygła. Po tym czasie odcinamy ranty od blaszki i przy pomocy papieru do pieczenia, który jest w blaszce oraz przy pomocy drugiej osoby J wyciągamy sernik z blaszki. Sernik możemy również zostawić w blaszce (ja blaszkę wkładam jeszcze do lodówki na kilka godzin, wtedy masa bardziej zastygnie i łatwiej jest ją wyjąć z foremki).
Polewa czekoladowa
Do rondelka lub garnka wlewamy wodę, na to nakładamy miseczkę szklaną tak, żeby miseczka nie stykała się z wodą i gotujemy. W międzyczasie do mieszczki dajemy czekoladę mleczną oraz mleko i czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Co jakiś czas mieszamy. Tak przygotowaną gorącą polewę rozprowadzamy po całej powierzchni sernika. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby polewa dobrze zastygła.
Smacznego!
Przepis video