Pączki z ciasta francuskiego

Pączki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Pączki najlepsze jakie jadłam! Pokochasz je za ich smak! Niesamowity smak ciasta francuskiego, delikatna puszysta bita śmietana! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, no i szybko znikają z talerza.

Z przepisu wychodzi 15 sztuk pączków
Składniki na pączki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (2×300 g)
  • 1 jajko
Składniki na bitą śmietanę:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • około 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia




Wykonanie:
Pączki

Blat lekko obsypujemy mąką i wykładamy jedno opakowanie ciasta francuskiego. Rozwijamy je, delikatnie ściągamy z niego papier i wałkiem lekko wyrównujemy. Rozbełtanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta po całej powierzchni. Na ciasto nakładamy drugie opakowanie  ciasta francuskiego. Lekko dociskamy dłońmi i ponownie lekko wałujemy. Ciasto zostawiamy na około 10 minut.

Następnie bierzemy formę do wycinania w kształcie koła. Ja użyłam szklanki o średnicy około 8 cm. Z ciasta wycinamy koła. U mnie wyszło ich 15 sztuk.

Pączki z ciasta francuskiego

Smażenie

Rozgrzewamy olej rzepakowy do temperatury około 170°C.  Ciasto wkładamy na rozgrzany olej. Ja robię to po cztery sztuki. Pieczemy przez około 2 minuty, z każdej strony. Pamiętajmy, że czas pieczenia uzależniony jest od temperatury oleju, dlatego sprawdzamy co chwilę poziom wypieczenia ciasta. Po upieczeniu z dwóch stron pączki wybieramy łyżką cedzakową i odkładamy na ręczniki papierowe.




Bita śmietana

W misce ubijamy śmietanę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki). Kiedy łopatki miksera zaczną zostawić wyraźne ślady dosypujemy cukier puder i miksujemy dalej ubijając śmietankę na sztywno.

Pączki z ciasta francuskiego

Bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z tytką do nakładania kremu. W każdym pączku robimy malutką dziurkę np. patyczkiem i do każdego pączka wciskamy porcję bitej śmietany, aż cały się wypełni.

Na koniec pączki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kuchnie Gorzów
Kuchnie Gorzów
3 miesięcy temu

Takich jeszcze nie jadłem… Wyglądają pysznie 🙂

Agata
Agata
3 miesięcy temu

Czy można czymś zastąpić jajko w przepisie?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Agata

Może wystarczy posmarować ciasto zwykłą wodą. Myślę, że ciasto też powinno się skleić. Pozdrawiam.