Deserki Tiramisu

Deserki Tiramisu

Tiramisu – hmmm deser niby znany i na pewno przez wielu przygotowywany. Ale dziś prezentujemy wersje mini. Deser Tiramisu to niesamowity smakołyk w formie małych deserków. Przygotujesz je szybko i bez problemu. Zachwycisz wielu i często do niego wrócisz.

Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 150 g kremu/masła czekoladowego
  • 20 sztuk podłużnych biszkoptów (200 g)
Składniki na napar z kawy:
  • 3 łyżeczki kawy sypanej
  • 300 ml wrzątku
Składniki na bitą śmietanę:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • kakao do posypania




Wykonanie:

Na początku przygotujemy napar z kawy, ponieważ musi przestygnąć. Trzy łyżeczki kawy sypanej zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Następnie odcedzamy od fusów i zostawimy do wystudzenia.

Serek mascarpone przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i wszystko dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić trzepaczką lub mikserem.

Deserki Tiramisu

Teraz bierzemy jeden biszkopt i smarujemy go cienką warstwą kremu/masła czekoladowego od wewnątrz. Drugi biszkopt, również od wewnątrz, smarujemy grubą warstwą około 1 cm serka mascarpone. I takie dwa biszkopty (jeden z kremem czekoladowym drugi z serkiem mascaropne) łączymy ze sobą. Lekko dociskamy tak, żeby dobrze się skleiły, wyrównujemy masy z boków i odkładamy na bok. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami. U mnie wyszło 10 sztuk deserków, czyli podwójnych biszkoptów sklejonymi kremami. Teraz, każdy taki podwójny biszkopt z masami w środku, wkładamy do naparu z kawy i z każdej strony nasączmy. Odkładamy je np. na talerzyk lub deskę, kładąc je na boku. Robimy tak z pozostałymi parami biszkoptów.

Tak przygotowane deserki odkładamy do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany.

Deserki Tiramisu

Bita śmietana

Do miski wlewamy 400 ml śmietanki kremówki, bezpośrednio wyjętej z lodówki i ubijamy mikserem. Gdy łopatki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady dodajemy około 4 łyżek cukru pudru (trzeba spróbować, czy smak masy jest dla nas odpowiedni, bo ilość cukru możemy sami regulować). Śmietankę ubijamy na sztywno. Po ubiciu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką lub inną.




Wyciągamy deserki z lodówki i obsypujemy obficie kakałem. Następnie na każdą parę biszkoptów nakładamy, rękawem cukierniczym, bitą śmietanę, robiąc zygzak. Staramy się, żeby dobrze pokryć powierzchnię biszkoptów. Po nałożeniu bitej śmietany obsypujemy je kakałem.

Deserki wkładamy do lodówki na minimum 60 minut, żeby smaki się połączyły.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze