Biszkopt z niesamowitym kremem

Biszkopt z niesamowitym kremem

Jaki jest przepis na udane ciasto? No jak to jaki ?  Dobry przepis i serce włożone w wypiek. My gwarantujemy dobry przepis na pyszny pulchny biszkopt przełożony niesamowitym kremem. A Państwo dołożą serce i sukces murowany.

Składniki na biszkopt:
  • 160 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
Składniki na krem giotto:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 120 g orzechów laskowych
  • 80 g mleka w proszku pełnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na polewa czekoladowa:
  • 2 czekolady mleczne (200 g)
  • 5-6 łyżek mleka
  • 40 g orzechów laskowych do posypania
Składniki na poncz do biszkoptu:
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)




Biszkopt

Oddzielamy białka od żółtek. Białka, po dodaniu szczypty soli ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier przestanie chrzęścić. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Przesiewamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do foremki prostokątnej, o wymiarach 24 x 36 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min (grzałki góra, dół),
w temperaturze 170°C. Przed końcem pieczenia, dla pewności, sprawdzamy patyczkiem, wbijając go w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie na kolejne 15 min w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Możemy też, zaraz po upieczeniu, wyjąć blaszkę z piekarnika, zrzucić ją z wysokości 50 cm i zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki, odcinając nożem ciasto od rantów i ścinamy wierzchnią skórkę z biszkoptu. Biszkopt przecinamy na połowę tak, żeby wyszły nam dwa placki biszkoptu.

Biszkopt z niesamowitym kremem

Krem Giotto

Orzechy laskowe przekładamy do miksera i miksujemy na pastę z  orzechów.

Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i na gazie podgrzewamy, aż się zagotuje. Ściągamy z gazu, dodajemy białą czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy pastę z orzechów laskowych i dokładnie wszystko mieszamy. Masę wstępnie studzimy, żeby następnie włożyć ją do lodówki, na minimum 6 godzin.  Można też przygotować ją dzień wcześniej.

Po 6 godzinach…

Żelatynę rozrabiamy we wrzątku i zostawiamy do wystudzenia, ale mieszamy od czasu do czasu.

Masę przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone oraz mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy małym strumieniem żelatynę i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli ktoś nie chce nie musi dodawać żelatyny, ale wtedy krem nie będzie tak zwarty.

Biszkopt z niesamowitym kremem

Składamy ciasto

Placki biszkoptu nasączamy ponczem przygotowanym z wody i cukru. Jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci można dodać 2 łyżki alkoholu. Po nasączeniu biszkoptów na jeden placek biszkoptu wykładamy krem, rozprowadzając po całej powierzchni. Krem przykrywamy drugim plackiem biszkoptu i dłońmi dociskamy, żeby dobrze wszystko się połączyło. Ja zawsze układam placki biszkoptu w odwrotnej kolejności. Ten z góry używam na spód, a ten z dołu na górę, bo jest równy i po wylaniu polewy jest ładnie równy, ładnie to wygląda. Nadmiar masy po bokach wyrównujemy i jeśli trzeba „wciskamy” do środka.




Polewa czekoladowa

Do rondelka lub garnka wlewamy wodę, na to nakładamy miseczkę szklaną tak, żeby miseczka nie stykała się z wodą i gotujemy. W międzyczasie do miseczki dajemy czekoladę mleczną oraz mleko i czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Co jakiś czas mieszamy. Tak przygotowaną gorącą polewę rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta.  Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Smacznego!

 

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze