Jaki jest przepis na udane ciasto? No jak to jaki ? Dobry przepis i serce włożone w wypiek. My gwarantujemy dobry przepis na pyszny pulchny biszkopt przełożony niesamowitym kremem. A Państwo dołożą serce i sukces murowany.
Składniki na biszkopt:
- 160 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 8 jajek
- 150 g cukru
- szczypta soli
Składniki na krem giotto:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 120 g orzechów laskowych
- 80 g mleka w proszku pełnego
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na polewa czekoladowa:
- 2 czekolady mleczne (200 g)
- 5-6 łyżek mleka
- 40 g orzechów laskowych do posypania
Składniki na poncz do biszkoptu:
- 200 ml przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
Biszkopt
Oddzielamy białka od żółtek. Białka, po dodaniu szczypty soli ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier przestanie chrzęścić. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Przesiewamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do foremki prostokątnej, o wymiarach 24 x 36 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min (grzałki góra, dół),
w temperaturze 170°C. Przed końcem pieczenia, dla pewności, sprawdzamy patyczkiem, wbijając go w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie na kolejne 15 min w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Możemy też, zaraz po upieczeniu, wyjąć blaszkę z piekarnika, zrzucić ją z wysokości 50 cm i zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki, odcinając nożem ciasto od rantów i ścinamy wierzchnią skórkę z biszkoptu. Biszkopt przecinamy na połowę tak, żeby wyszły nam dwa placki biszkoptu.
Krem Giotto
Orzechy laskowe przekładamy do miksera i miksujemy na pastę z orzechów.
Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i na gazie podgrzewamy, aż się zagotuje. Ściągamy z gazu, dodajemy białą czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy pastę z orzechów laskowych i dokładnie wszystko mieszamy. Masę wstępnie studzimy, żeby następnie włożyć ją do lodówki, na minimum 6 godzin. Można też przygotować ją dzień wcześniej.
Po 6 godzinach…
Żelatynę rozrabiamy we wrzątku i zostawiamy do wystudzenia, ale mieszamy od czasu do czasu.
Masę przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone oraz mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy małym strumieniem żelatynę i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli ktoś nie chce nie musi dodawać żelatyny, ale wtedy krem nie będzie tak zwarty.
Składamy ciasto
Placki biszkoptu nasączamy ponczem przygotowanym z wody i cukru. Jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci można dodać 2 łyżki alkoholu. Po nasączeniu biszkoptów na jeden placek biszkoptu wykładamy krem, rozprowadzając po całej powierzchni. Krem przykrywamy drugim plackiem biszkoptu i dłońmi dociskamy, żeby dobrze wszystko się połączyło. Ja zawsze układam placki biszkoptu w odwrotnej kolejności. Ten z góry używam na spód, a ten z dołu na górę, bo jest równy i po wylaniu polewy jest ładnie równy, ładnie to wygląda. Nadmiar masy po bokach wyrównujemy i jeśli trzeba „wciskamy” do środka.
Polewa czekoladowa
Do rondelka lub garnka wlewamy wodę, na to nakładamy miseczkę szklaną tak, żeby miseczka nie stykała się z wodą i gotujemy. W międzyczasie do miseczki dajemy czekoladę mleczną oraz mleko i czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Co jakiś czas mieszamy. Tak przygotowaną gorącą polewę rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego!
Przepis video