Ciasto „Chatka Puchatka”

Ciasto „Chatka Puchatka”

Ciasto to robiła już moja babcia a potem mama, więc jego smak idzie ze mną przez życie. Przypuszczam, że nie tylko mnie i znajdzie się wiele osób, które chętnie wrócą do smaku z dzieciństwa i takich, które będą chciały sprawdzić jak smakuje takie wiekowe ciasto w kształcie trójkąta. Ciasto wymaga niewiele pracy i niewiele składników, a efekty… Proszę przygotować i spróbować.


Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao, czubata
  • 1 łyżka mleka w proszku, czubata
Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • około 6 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • około 36 sztuk herbatników maślanych




Wykonanie:
Masa serowa

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg albo dwa razy mielimy w maszynce do mięsa, albo przeciskamy dwa razy przez praskę do ziemniaków, albo mielimy blenderem. Masło miksujemy na puszysta masę. Dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce twarogu i cały czas miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej masy serowej dodajemy mleko w proszku, a do drugiej kakao. Masy dokładnie miksujemy.

Ciasto „Chatka Puchatka”

Składamy ciasto

Najlepiej używamy folii aluminiowej, ale jeżeli nie mamy to możemy użyć papieru do pieczenia. Rozkładamy go i wzdłuż układamy herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układamy szerszą częścią obok siebie. Na herbatniki wykładamy ciemną część masy.




Wykładamy kolejną warstwę herbatników, w identycznym ułożeniu. Dociskamy dłońmi i lekko wyrównujemy. Wykładamy białą masę i rozprowadzamy równomiernie. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, i ściągamy do siebie, składając ciasto w trójkąt. Delikatnie dociskamy, uważając, żeby nie połamać herbatników.  Ciasto dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Ciasto „Chatka Puchatka”

Polewa czekoladowa

Do rondelka lub garnka wlewamy wodę, na to nakładamy miseczkę szklaną tak, żeby miseczka nie stykała się z wodą i gotujemy. W międzyczasie do mieszczki dajemy czekoladę mleczną oraz mleko i czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Co jakiś czas mieszamy. Tak przygotowaną gorącą polewę rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby polewa zastygła.

Smacznego!

 

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze