Niby proste jak kowboje, a jednak nafaszerowane i pełne różnych smaków i konsystencji. Proste do zrobienia. Wymagają tylko małych zakupów, wymieszania ciekawych składników, ubrudzenia sobie rączek przy formowaniu ciasteczek, chwila cierpliwości przy pieczeniu i …. Smacznego!!!
Z przepisu wychodzi około 60 sztuk ciasteczek
Składniki:
- 320 g mąki pszennej typ 450 (2 szklanki)
- 200 g masła
- 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka)
- 180 g kremowego masła orzechowego (2/3 szklanki)
- 2 całe jajka
- 230 g płatków owsianych błyskawicznych (2 szklanki)
- 100 g orzechów ziemnych lub innych
- 90 g wiórków kokosowych (1 szklanka)
- 1 czekolada mleczna (100 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Ciasto na ciasteczka
Do dużej miski dajemy miękkie masło oraz kremowe masło orzechowe i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajmy cukier trzcinowy i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy całe jajka i dalej miksujemy. Teraz dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz stopniowo mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Po dodaniu całej mąki odstawiamy mikser. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy już łyżką. Następnie dodajemy orzechy grubo posiekane oraz wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia składników.
Formowanie ciasteczek
Łyżeczką nabieramy trochę ciasta (u mnie było to porcja po 25 g) i robimy kuleczkę. Następnie rozpłaszczamy ją na dłoni i układany w odstępach na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy tak z pozostałym ciastem do wypełnienia blaszki.
Pieczenie ciasteczek
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 15 minut. Pamiętajmy, że piekarnik nie równy piekarnikowi i czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
Po upieczeniu blaszkę wyciągamy z piekarnika, a ciasteczka przekładamy dna kratkę do studzenia.
Pieczemy kolejną porcję ciasteczek.
Smacznego!
Przepis video
Czy orzechy można pominąć lub czymś zastąpić?
Oczywiście, że można pominąć. Pozdrawiam serdecznie.