Poszerzając granice smaków sięgamy po przepis tradycyjnego chleba tureckiego. Jest to chleb płaski, pyszny, miękki w środku, o niezrównanym aromacie i smaku. Chrupiący wierzch posypany nasionami sezamu. Doskonały towarzysz do mięsa czy zupy.
Czas przygotowania 3 godz. 30 min
Składniki na zaczyn:
- 15 g drożdży świeżych (drożdże suche instant 5 g)
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na chleb:
- 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 1 łyżeczka soli (płaska)
Składniki do posmarowania ciasta:
- 1 żółtko
- woda lub mleko
Dodatkowo:
- Nasiona sezamu (czarnego i białego)
Wykonanie:
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 200 ml przegotowanej ciepłej wody (około 30°C). Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Osoby, które będą przygotowywać chleb z drożdży suchych instant, pomijają robienie zaczynu i przechodzą od razu do robienia ciasta. Łączą ze sobą wyżej wymienione składniki na chleb (300 g maki pszennej chlebowej + 1 łyżeczka soli) oraz 200 ml wody, którą dajemy do zaczynu, resztę robimy jak w przepisie poniżej.
Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje bierzemy miskę, najlepiej dużą, dodajemy mąkę pszenną chlebową, sól, zaczyn i wszystko dobrze mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie palce obsypujemy mąką, ponieważ ciasto jest klejące i mieszamy, ugniatamy, rozciągamy ciasto około 5 min (nie dosypujemy więcej mąki do ciasta, mimo że się klei!).
Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, do wyrośnięcia na około 2 godz. Po tym czasie ciasto i dłonie lekko obsypujemy mąką, ciasto delikatnie odklejamy od miski, formujemy kule i kładziemy na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną olejem.
Rozciągając i ugniatając dłońmi formujemy okręg, o średnicy około 30 cm. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 – 30 minut do wyrośnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy płyn do posmarowania ciasta. Do miseczki dajemy jedno żółtko jajka i trochę wody lub mleka (około 10 ml) i mieszamy.
Gdy ciasto nam podrosło paluszki moczymy w rozbełtanym wcześniej jajku z wodą lub mlekiem i szybkimi ruchami naciskamy ciasto w okręg w około ciasta, tworząc w około rant. Następnie również paluszkami odciskamy linie pionowe i poziomo tworząc romby (paluszki cały czas moczymy w rozbełtamy jajku!). Pozostałym rozbełtanym jajkiem smarujemy pędzelkiem całe ciasto.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 18 min.
Po upieczeniu chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce!
Smacznego!
Przepis video
Super przepis! I fajna stronka z przepisami.
Dziękuje bardzo. Pozdrawiam serdecznie. ?
Chlebek wyglada pysznie, ale nie jest to chlebek turecki tylko chlebek afganski, turcy lubia sobie przypisywac i podkradac, mieszkajac w turcji jeszcze sie nie spotkalam ani razu z tym chlebem..