Niestety ceny pieczywa rosną i rosną, dlatego pieczmy domowe, zdrowe, przepyszne pieczywo! Tak jak te bułki drożdżowe. Niewiele pracy, żeby nie powiedzieć, że prawie same rosną. A na koniec mamy świeżutkie, wyborne bułki. Do kanapek, z masełkiem, albo jako dodatek do zupy, sałatki… Na pewno znajdą swoje zastosowanie i na pewno szybko znikną.
Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Składniki na zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- około 500 g mąki pszennej (typ 650)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Zaczyn
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i zalewamy je 250 ml przegotowanej ciepłej wody (około 30-35°C). Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto na bułki
Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy mąkę pszenną (ale nie cała na raz), sól, jajko, dolewamy olej i wszystko dobrze mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 min. Gdy ciasto za bardzo nam się klei do rąk lub do stolnicy to podsypujemy je mąką.
Na koniec formujemy kulę. Wkładamy ciasto do miski, którą przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie ciasto jeszcze raz musimy wyrobić przez kilka minut, żeby pozbyć się gazów.
Formowanie bułek
Następnie ciasto dzielimy na połowę i ugniatając robimy podłużne wałki o wielkości około 26 cm. Muszą zmieścić się na blaszkę do pieczenia z piekarenka, ale musi zostać trochę luzu. Ciasta rozpłaszczamy, a dłuższe boki zwijamy do środka. Łączymy ze sobą zwinięte boki ciasta i przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryną. Ciasta kładziemy na blaszkę łączeniem do dołu i lekko rozpłaszczamy dłonią. Blaszkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości na około 15-30 min.
Po tym czasie blaszkę wkładamy do piekarenka nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół). Piekarnik włączmy wcześniej, żeby zdążył się nagrzać! Bułki pieczemy przez około 20 min. Po tym czasie wyjmujemy bułki z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego!
Przepis video
W podanych na zaczyn składnikach jest 250 ml wody, natomiast w przepisie 100 ml. Która ilość jest tą właściwą?
Ma być 250 ml wody tak jak pisze w składnikach. Przepis został już poprawiony. Dziękuje za informacje i pozdrawiam.