zdjęcie chleba pszennego

Ekspresowy chleb na drożdżach

Żyjemy obecnie w ciężkich czasach i nie zawsze możemy lub chcemy wyjść z domu. A jeść musimy! Oto przepis na ekspresowy chleb na drożdżach. Łatwy, ale przede wszystkim szybki do zrobienia przez każdego.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na rozczyn:
  • 25 g drożdży świeżych (8 g drożdży INSTANT)
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ 450 – 650)
  • 100 ml wody ciepłej (około 30 – 35°C)
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na chleb:
  • 250 g mąki pszennej (typ 450 – 650)
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 200 ml ciepłej wody (około 30 – 35°C)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
  • sól morska do posypania (opcjonalnie)




Wykonanie:
Rozczyn

W pierwszej kolejności robimy rozczyn. Drożdże kruszymy z łyżeczką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki i 100 ml ciepłej wody, mieszamy i  nakrywamy ściereczką ,  odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Jeśli używamy drożdży suchych instant pomijamy robienie zaczynu, ale dodajemy do składników na chleb składniki z rozczynu oczywiście pomijając drożdże świeże.

Ciasto na chleb

Po 15 min, gdy rozczyn zacznie pracować dajemy do niego 200 ml ciepłej wody, mąki, sól i olej. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo klejące, więc do mieszania i wyrabiania ciasta używamy najlepiej drewnianej łyżki. Wystarczy góra 5 min. Mieszamy zagarniając od dołu, żeby ciast dostało jak najwięcej powietrza. Keksówkę lub foremkę do chleba (my użyliśmy typowej keksówki o wymiarach około 12×30 cm) smarujemy olejem. Blaszki nie musimy niczym obsypywać wystarczy sam olej, ponieważ ciasto drożdżowe ma to do siebie, że łatwo odchodzi i nie przykleja się do blaszki. Przerzucamy ciasto do foremki i równamy je dłonią namoczoną w wodzie. Przykrywamy foremkę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi rosnąć powoli w temperaturze pokojowej. W naszym przypadku ciasto rosło 30 min. Wzrost jest bardzo szybki i musimy uważać, żeby nie przerosło, bo po wstawieniu do piekarnika ciasto po prostu nam opadnie. Dlatego musimy cały czas kontrolować stan ciasta! Wierzch ciasta lekko posypaliśmy solą morską, co podczas jedzenia doda fajny słonawy posmak.

zdjęcie chleba pszennego

Pieczenie

Kiedy ciasto powiększy swoją objętość półtora razy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 20 min. Jeżeli mamy typowe blaszki keksówki, to miedzy blaszką, a ciastem wytwarza się para i ciasto nie przypieka się tak jak byśmy tego chcieli. Dlatego proponuje zrobić tak jak my. Piekliśmy chlebek 20 min w blaszce, a następnie wyciągamy chlebek z blaszki i wstawiamy jeszcze na około 10 min, żeby spód i brzegi (które stykały się z blaszką) ładnie się podpiekły  i stwardniały.

Po upieczeniu chlebek zostawiamy na kratce z piekarnika do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Magda
Magda
1 rok temu

Prosty przepis a chleb pyszny. U mnie wyrastał dużo dłużej, bo po 30 minutach ledwo drgnął, ale efekt końcowy genialny. Poszedł prawie cały zanim zdążył wystygnąć 🙂

Adam
Adam
1 rok temu

Ja dałem 300 g mąki pszennej typ 650 i 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Do tego dwie garści słonecznika. Chlebek wyszedł super. Zadziwia mnie fakt jak chlebek można szybko zrobić. Polecam wszystkim, którzy nie moją czasu, bo ten chleb robi się w 5 min. ?

Gosia
Gosia
5 miesięcy temu

Jaki nastawić tryb piekarnika? Góra-dół czy termoobieg? Czy nie ma znaczenia?
Pozdrawiam ☺️

Monika
Monika
4 miesięcy temu

Chlebek się kruszy .Co poszło nie tak. Mąka orkiszowa ale parametry te same.