Chlebek FIT
Dietetyczny chleb dla osób, które dbają o swoją figurę. Składniki: 70 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 70 g mąki razowej (typ 2000) 20 g […]
Chleb orkiszowy
Bardzo fajny przepis na chleb orkiszowy. Zaletą jego jest bardzo mały nakład pracy. Nie będę wspominać o całym szeregu zalet mąki orkiszowej. Chleb jest po prostu bardzo zdrowy […]
Chleb pszenny tostowy
Nie masz w domu chleba? Proponujemy bardzo dobry domowy chleb tostowy bez ulepszaczy, jakimi raczą nas sklepy. Przepis jest bardzo łatwy, super nadaje się do kanapek, a tosty wychodzą […]
Chleb żytni na zakwasie
Prosty przepis na chleb na zakwasie żytnim, każdy sam będzie mógł upiec go w domu w zwykłym piekarniku gazowym lub elektryczny. Składniki: 300 g zakwasu żytniego, 400 g mąki […]
Zakwas chlebowy pszenny
Z artykułu dowiemy się jak krok po kroku wyhodować pszenny zakwas chlebowy, by później upiec z niego chleb. Dowiemy się również, jak go przechowywać, czy lepiej w stanie płynnym czy suszonym? Jak […]
Zakwas chlebowy żytni
Prosty i sprawdzony sposób, jak wyhodować żytni zakwas chlebowy do wypieku chleba. Dodatkowo można dowiedzieć się z artykułu w jakich sposób go przechowywać, jak dokarmiać i jak o niego dbać, żeby posłużył […]
Chlebek pita
Chlebki pita są bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Podczas pieczenia tworzą charakterystyczną kieszonkę. Po wystygnięciu przekrajmy je i wypełniamy farszem np. warzywami, mięsem typu kebab lub kurczak. Oczywiście nie może […]
Pieczywo jakie wybrać?
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się kupując chleb, co kupujecie? Czy pomimo tego, że to produkt podstawowy i chwalony w świecie, każdy bochenek jest tak samo cenny i tak samo zdrowy? Ten artykuł odrobinę przybliży Wam […]