zdjęcia chleba

Chleb orkiszowy

Bardzo fajny przepis na chleb orkiszowy. Zaletą jego jest bardzo mały nakład pracy. Nie będę wspominać o całym szeregu zalet mąki orkiszowej. Chleb jest po prostu bardzo zdrowy i bardzo smaczny.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Składniki na rozczyn:

  • 2 łyżki mąki jasnej orkiszowej  (typ 630 do 750)
  • 50 ml wody letniej (około 35°C)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży prasowanych

Składniki na chleb:

  • 400 g mąki jasnej orkiszowej (typ 630)
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli (my użyliśmy soli morskiej)
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy rozczyn. Drożdże kruszymy z łyżeczką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki i 50 ml wody, mieszamy i  nakrywamy ściereczką ,  odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy do miski, a potem dodajemy do naszego rozczynu. Możemy użyć mąki tak jak my typ 630, ale bardzo dobry wychodzi łącząc dwie mąki jeden do jednego np. typ 630 z typem 2000. Możemy eksperymentować, żeby sprawdzić, który nam będzie najbardziej smakował. Dodajemy sól i łyżkę oliwy i 300 ml wody. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo klejące, wiec używamy do mieszania i wyrabiania ciasta najlepiej drewnianej łyżki. Wystarczy góra 5 min. Mieszamy zagarniając od dołu, żeby jak najwięcej dostało powietrza. Keksówkę lub foremkę do chleba (my użyliśmy typowej keksówki o wymiarach około 30 x 11 cm) smarujemy olejem. Blaszki nie musimy niczym obsypywać wystarczy sam olej, ponieważ ciasto drożdżowe ma to do siebie, że łatwo odchodzi i nie przykleja się do blaszki. Przerzucamy ciasto do foremki i równamy je dłonią namoczoną w wodzie. Wierzch ciasta lekko posypaliśmy solą morską co podczas jedzenia doda  fajny słonawy posmak.




Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi rosnąć powoli w temperaturze pokojowej. W naszym przypadku ciasto rosło 20 min. Wzrost jest bardzo szybki i musimy uważać, żeby nie przerosło, bo po wstawieniu do piekarnika ciasto po prostu nam opadnie. Ale nie martwmy się tym. Nawet jak opadnie chlebek  jest bardzo dobry i zjada się go ze smakiem. Dlatego musimy cały czas kontrolować stan ciasta! Jeżeli ciasto powiększy swoją objętość półtora razy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40 min. Jeżeli mamy typowe blaszki keksówki, to miedzy blaszką a ciastem wytwarza się para i ciasto nie przypieka się tak jak byśmy tego chcieli. Dlatego proponuje  zrobić tak jak my. Piekliśmy chlebek 30 min w blaszce, a następnie wyciągamy nasz chlebek z blaszki i wstawiamy jeszcze na około 10 min, żeby spód i brzegi (które stykały się z blaszką) ładnie się podpiekły  i stwardniały.

Po upieczeniu chlebek zostawiamy na kratce z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze