zdjęcie chleba

Chleb pszenny tostowy

Nie masz w domu chleba? Proponujemy bardzo dobry domowy chleb tostowy bez ulepszaczy, jakimi raczą nas sklepy. Przepis jest bardzo łatwy, super nadaje się do kanapek, a tosty wychodzą nieziemskie.

Czas przygotowania 2 godz. 10 min

Składniki na rozczyn:

125 ml mleka

125 ml wody

35 g drożdży prasowanych

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mąki

Składniki właściwe:

500 g mąki pszennej  (typ 450-650)

1 jajko

40 g masła miękkiego

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże dodajemy  łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz wlewamy mleko z wodą. Wszystko mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na 15 min w ciepłem miejsce.

Gdy drożdże zaczęły nam pracować, dodajemy jajko, masło, mąkę oraz sól i wszystko mieszamy. Mąkę dodawajmy partiami – łatwiej będzie nam wymieszać wszystko ze sobą. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy rękoma (cały czas podsypując mąką) do momentu gdy ciasto nie będzie się nam kleiło do rąk i będzie przypominać plastelinę. Ciasto potrzebuje tak około 15 minut wyrabiania. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godz.  do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto znowu wyrabiamy, ale tylko przez chwilę żeby pozbyć się powietrza. Formujemy podłużny kształt, tak aby pasował do naszej foremki. Foremkę (keksówkę o wymiarach 35 x 12) smarujemy olejem roślinnym i wkładamy ciasto rozkładając dokładnie po całej długości. Ciasto powinno wypełniać foremkę do połowy wysokości.  Odstawiamy jeszcze na 30 min do wyrośnięcia.

Do piekarnika wkładamy naczynie z wodą, pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20 min. Wyciągamy z foremki i jeszcze 5 min pieczemy, żeby ładnie spód i boki się podpiekły.  Po upieczeniu chleba odstawiamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze