Prosty przepis na chleb na zakwasie żytnim, każdy sam będzie mógł upiec go w domu w zwykłym piekarniku gazowym lub elektryczny.
Czas przygotowania 5 godz.
Składniki:
- 300 g zakwasu żytniego,
- 400 g mąki żytniej chlebowej,
- 100 g mąki razowej pszennej (typ 2000)
- 500 mil wody
- 100 g słonecznika,
- 1 łyżkę oleju roślinnego,
- 1,5 łyżeczki soli
Do miski dajemy około 300 g zakwasu żytniego, następnie dolewamy przegotowaną wodę, mąkę pszenną oraz żytnią. Sól, a na sam koniec ziarna słonecznika i wszystko mieszamy. Jeżeli mieszając zauważymy, że konsystencja jest za rzadka dosypmy powoli mąkę żytnią, jeżeli jest za gęsta dodajmy wodę. Musimy wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto musi być luźne, lekko gęstawe. Gdy wszystko dobrze wymieszamy nasze ciasto przelewamy do foremki. W naszym przypadku do keksówki o wymiarach 12 x 30 cm. Oczywiście możemy użyć foremek jakie mamy w domu, ale ciasto powinno przykrywać ponad połowę foremki. Wcześniej foremkę (spód oraz boki ścianek )smarujemy tłuszczem (masłem, olejem). Górę ciasta wygładzamy i spryskujemy wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To znaczy, że wyrośnie do wysokości foremki. Ile będzie rósł nasz chlebek to zależy od naszego zakwasu. Nasze ciasto na chleb rosło 4,5 godz.. Ale równie dobrze może rosnąć ponad 7-9 godz. To zależy od różnych czynników, między innymi tak jak wcześniej wspomniane od siły zakwasu , od temperatury w jakiej rósł nasz chleb.
Gdy ciasto podrosło do wysokości foremki nagrzewamy piekarnik do 230°C, a do środka wstawiamy naczynie z wodą. Nasze ciasto jeszcze raz spryskujemy wodą, a wierzch posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika ustawiając foremkę na kratce piekarnik-owej. Dolną część piekarnika spryskajmy wodą, żeby powstało trochę pary. Pieczemy około 40 min. Po 10 min otwieramy piekarnik i spryskujemy wodą górę naszego chlebka i zmniejszamy temperaturę do 210°C. Chleb spryskujemy wodą jeszcze 2 razy w odstępach 10 min. Po około 40 min chleb wyciągamy z piekarnika, a następnie z foremki. Jeżeli okaże się, że skórka po bokach chleba nie jest dość twarda możemy wstawić nasz chleb do piekarnika bez foremki jeszcze na około 5 min. Chleb wyciągamy i odstawiamy na kratce do pieczenia, żeby odparował.
Taki chleb musi wystygnąć i odpocząć parę godzin. Najlepiej zostawmy nasz wypiek na całą noc, a rano delektujmy się naszym pysznym żytnim chlebem na zakwasie. Smacznego!
Przepis video
W moim przypadku 40 minut to było zdecydowanie za mało na upieczenie tego chleba. Trzymałam w piekarniku godzinę a i tak w środku ciasto się kleiło…
Nienajlepszy przepis moim zdaniem.
Droga Marysiu ? Chleb żytni ma być w środku wilgotny i gliniasty to urok tego chleba. Pozdrawiam!
Irytujące – wchodzę z google, bo w tytule żytni a w składnikach pszenny! Jedna gwiazdka i nie pozdrawiam.
Bo Google zna się i dlatego polecił Pani ten przepis. ? Chleb żytni lub razowy może zawierać w sobie mąkę pszenną w małych ilościach i dalej będzie nazywać się chlebem żytnim lub razowym. W przepisie jest tylko 100 g mąki razowej pszennej typ 2000, a daje się po to żeby chleb nie był taki ciężki i gliniasty, jak przy wypieku z samej mąki żytniej czy razowej. Ja mimo wszystko pozdrawiam Panią.
Witam!
Fajny przepis ale ciasto na chleb w ogóle mi nie urosło, mimo, że w cieple stało około 9 godzin. Zamiast wody dolałam serwatkę, jak myślicie może to zahamowało wzrost? Pozdrawiam?
Przepis bardzo fajny a Pani jest zwyczajnie niegrzeczna.
Trzeci raz robię według przepisu. Za każdym razem smaczny i dobrze wyrośnięty.
Bardzo się cieszę, że chlebek wychodzi, a co najważniejsze to że smakuje😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.