Dietetyczny chleb dla osób, które dbają o swoją figurę.
Czas przygotowania 55 min
Składniki:
- 70 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 70 g mąki razowej (typ 2000)
- 20 g otrębów pszennych
- 5 jajek
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do miski dodajemy mąki, żółtka jaj, siemienie lniane zmielone (zalane gorącą wodą), otręby pszenne, sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż połączą się w jedną całość. Następnie ubijamy pianę na sztywno z 5 jaj i dodajemy do wcześniej wymieszanych składników. Mieszamy wszystko łyżką. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki (keksówki) o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 30 min. Po upieczeniu chlebek studzimy na kratce. Smacznego!