zdjęcie chleba

Chleb z otrębów owsianych

Jesteś na diecie? Musisz wypróbować nasz chlebek! Przepis jest bardzo prosty nie ma w min mąki, ponieważ wykonany jest z otrębów owsianych i skrobi kukurydzianej. Idealnie pasuje do diety Dukana. Polecam!

Czas przygotowania 1 godz. 40 min

Składniki:
100 g otrębów owsianych,
40 g otrębów owsianych
zmielonych,
20 g drożdży prasowanych,
80 g mleka chudego,
0.5 łyżeczki soli,
1 łyżka mazeiny (skrobi kukurydzianej),
2 łyżki jogurtu 0%,
2 całe jajka,
1 łyżkę fruktozy, hoxolu lub innego słodzika w zależności, kto jaki używa swojej diecie.

Wykonanie:
Do miski kruszymy drożdże oraz wlewamy 80 g ciepłego mleka (około 30°C) i dodajemy słodzik. Wszystko mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Po 15 min, gdy drożdże zaczęły pracować dodajemy otręby owsiane całe oraz zmielone, mazeinę, jogurt, jajka oraz sól i wszystko dobrze mieszamy.
Konsystencja naszego ciasta na chlebek ma być luźna. Teraz nasze ciasto przelewamy do foremki, w naszym wypadku do keksówki, o wymiarach 1 2 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód posypujemy otręby oraz siemię lniane i równomiernie wszystko rozprowadzamy, po całej długości foremki. Wierzch posypujemy siemieniem lnianym.
Oczywiście możemy użyć innych ziaren do posypania naszego chleba lub w ogóle z nich zrezygnować. Tak przygotowaną foremkę odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. do wyrośnięcia.
Nie spodziewajmy się, że ciasto urośnie jak na mące pszennej i podwoi swoją objętość. Ciasto urośnie, ale tylko trochę.
Po wyrośnięciu ciasta nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy przez 10 min. Po tym czasie ustawiamy piekarnika na 180°C i pieczemy jeszcze przez 20-25 min. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy nasz chlebek upiekł się w środku.
Po upieczeniu chleba wyciągamy z foremki i odstawiamy na kratce do pieczenia, żeby odparował. Po wystygnięciu możemy delektować się naszym dietetycznym chlebem i muszę się przyznać, mimo że nie jestem na diecie Dukana to bardzo mi smakuje taki chlebek. Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze