zdjęcie chleba

Chlebek pita

Chlebki pita są bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Podczas pieczenia tworzą charakterystyczną kieszonkę. Po wystygnięciu przekrajmy je i wypełniamy farszem np. warzywami, mięsem typu kebab lub kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć ostrych sosów! PYCHA!

Czas przygotowania 2 godz. 30 min
Z przepisu wychodzi 13 chlebków

Składniki na zaczyn:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450)

Składniki na chlebek pita:

  • 160 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 330 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju z oliwek lub rzepakowego
  • 1  łyżeczka soli

Wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 100 ml przegotowanej letniej wody. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego  miejsca w domu nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy zaczyn na 15 min.

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy 200 ml wody, trzy łyżki oleju, obie mąki oraz sól. Mieszamy wszystko łyżką do powstania ciasta, przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 – 20 min. W razie, gdy będzie za mocno się kleić do stolicy i rąk podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy. Po dłuższym wyrabianiu, z ciasta będzie się uwalniał gluten, dzięki temu będzie się robiło bardziej elastyczne i coraz mniej klejące. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi, jeżeli ktoś ma. Uwaga! Jeżeli użyjemy innych rodzajów mąk, wtedy konsystencja ciasta może się zmienić i będziemy musieli użyć więcej mąki lub wody.

Na koniec formujemy kulę i ponownie wkładamy nasze ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz. Po tym czasie ciasto przerzucamy na stolicę, ugniatamy placek pozbywając się jednocześnie gazów i dzielimy na około 13 części, każdy po około 60 g.  Formujemy z nich kulki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o bokach około 16 cm. Na każdy taki kwadrat wykładamy kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy około 15 cm. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min.




Blachę lub kamień do pizzy, na której będziemy piekli chlebki, wstawiamy do piekarnika, ponieważ musi być gorąca i nagrzewamy do 240 – 260°C, grzałki góra i dół (czym wyższa temperatura tym lepiej). Gdy piekarnik i blacha lub kamień do pizzy nagrzeje się do pożądanej temperatury, placki ciasta wraz z papierami do pieczenia przekładamy szybko na blachę i pieczemy około 5-6 min do ładnego zarumienienia. Żeby chlebek urósł i zrobiła się tzn. kieszonka, piekarnik musi być bardzo gorący. Może się tak zdarzyć, że temperatura blisko drzwiczek jest niższa i w tym miejscu chlebek może nie urosnąć. Dlatego proponuję wykładać na blachę 2 lub 3 placki i układać z dala od drzwiczek. Studzimy na kratce. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze