
Wafle „Michałki”
Przepis oddający smak znanych i lubianych cukierków Michałków. Łatwe do zrobienia zachwycą nas prostotą i walorami smakowymi. Składniki na masy: 170 g masła 300 g serka homogenizowanego waniliowego […]

Ciasteczka z orzechami włoskimi i marmoladą
Ciasteczka, takie małe, a takie wspaniałe. Proste ciasto obtoczone w panierce z posiekanych orzechów włoskich, ukoronowane ulubionym dżemem lub marmoladą. Wspaniale smakują w zwykły dzień, jak również w takie […]

Rurki z kremem budyniowym
Rurki z kremem to taki przysmak , ale czy tylko w wersji z cukierni. Wcale nie!!! Wyśmienite rurki z masą budyniową własnej roboty. Niezbyt skomplikowany przepis, a zarazem wyszukany smak. Składniki na ciasto: 500 […]

Eklerki z nadzieniem budyniowym
Przepis na pyszne eklerki z nadzieniem budyniowym polane mleczna czekoladą. Z przepisu wychodzi około 36-40 eklerków długości 10-12 cm. Jeden ekler w sklepie kosztuje około 3 zł. Koszt […]

Oponki serowe
Przepis na pyszne, puszyste oponki serowe. Oblane lukrem lub czekoladą, a może posypane kolorowymi posypkami? Będą smakować wspaniale nie tylko dzieciom i nadają się na każdą okazję. Składniki na ciasto: 500 […]

Pączki z marmoladą
Niby skomplikowane, a jednak mogą być domowe. Tak właśnie domowe pączki. Z marmoladą, bitą śmietaną czy budyniem. Wystarczy poświęcić trochę czasu i włożyć trochę wysiłku i pracy, a smak obroni się […]

Pączki hiszpańskie (wiedeńskie)
Pączki hiszpańskie, nazywane także wiedeńskimi. Robione są z ciasta parzonego, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Delikatne, puszyste smakują nieziemsko. Polecam! Z przepisu wychodzi około 30 pączków Składniki na ciasto: […]

Churros – hiszpański przysmak
Tradycyjny wypiek hiszpański z ciasta parzonego, smażone na głębokim tłuszczu. Podawane z sosem czekoladowym lub z gorącą czekoladą do picia. Składniki na ciasto: 200 ml wody 190 g mąki pszennej […]

Lokma – tureckie pączki
W Turcji bardzo popularne przez cały rok. Malutkie pączusie bez nadzienia, ale za to nasączone słodkim syropem z nutą cytryny i posypane orzechami lub pistacjami. Nasze tradycyjne paczki są oczywiście nie do zastąpienia, ale te są równie dobre […]