zdjęcie oponków

Oponki serowe

Przepis na pyszne, puszyste oponki serowe. Oblane lukrem lub czekoladą, a może posypane kolorowymi posypkami? Będą smakować wspaniale nie tylko dzieciom i nadają się na każdą okazję.

Czas przygotowania 50 min
Składniki na ciasto:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 żółtka jaj
  • 130 g cukru
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 kieliszka spirytusu, wódki lub octu
Składniki na lukier:
  • cukier puder
  • 3 łyżki wody przegotowanej
  • barwniki spożywcze
Składniki na polewę czekoladową:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
  • 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder (do posypania)
  • do dekoracji: orzechy, wiórki kokosowe, różnego rodzaju posypki do dekoracji




Wykonanie:

Twaróg mielimy dwa razy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, również dwa razy. Do twarogu dodajemy mąkę, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, sodę oraz spirytus lub ocet. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto,  aż będzie gładkie. Dzielimy na dwie części i wałkujemy na stolnicy, oprószonej mąką, ponieważ ciasto będzie się kleić. Wałkujemy na grubość około 2 cm. Następnie wykrawamy koła szklanką o średnicy około 8 cm. W środku wykrawamy mniejsze kółka np. kieliszkiem, o średnicy około 4cm (brzegi szklanki, jak i kieliszka oprószamy mąką, żeby ciasto do nich się nie kleiło) Zbędne ciasto usuwamy, łączymy z pozostałym ciastem i wykonujemy czynność jak wyżej, aż do wykończenia ciasta.

Oponki serowe

Rozgrzewamy olej do około 175 C. Oponki smażymy partiami, po 1,5 min z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Po usmażeniu wykładamy oponki na ręcznik papierowy i odsączamy z oleju.

Po upieczeniu i wystygnięciu oponek oprószamy je cukrem pudrem lub przygotowujemy lukier (z cukru pudru i wody, które łączymy ze sobą mieszając, aż lukier będzie lśniący i biały). Mieszając barwniki spożywcze z lukrem, możemy  uzyskać różne kolory. Na koniec posypujemy posypkami.  Oponki możemy również oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z mlekiem.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze