Przepis na pyszne, puszyste oponki serowe. Oblane lukrem lub czekoladą, a może posypane kolorowymi posypkami? Będą smakować wspaniale nie tylko dzieciom i nadają się na każdą okazję.
Czas przygotowania 50 min
Składniki na ciasto:
- 500 g twarogu półtłustego
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 4 żółtka jaj
- 130 g cukru
- 150 g śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 kieliszka spirytusu, wódki lub octu
Składniki na lukier:
- Cukier puder
- 3 łyżki wody przegotowanej
- Barwniki spożywcze
Składniki na polewę czekoladową:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- Olej rzepakowy do smażenia
- Cukier puder (do posypania)
- Do dekoracji: orzechy, wiórki kokosowe, różnego rodzaju posypki do dekoracji
Wykonanie:
Twaróg mielimy dwa razy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, również dwa razy. Do twarogu dodajemy mąkę, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, sodę oraz spirytus lub ocet. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Dzielimy na dwie części i wałkujemy na stolnicy, oprószonej mąką, ponieważ ciasto będzie się kleić. Wałkujemy na grubość około 2 cm. Następnie wykrawamy koła szklanką o średnicy około 8 cm. W środku wykrawamy mniejsze kółka np. kieliszkiem, o średnicy około 4cm (brzegi szklanki, jak i kieliszka oprószamy mąką, żeby ciasto do nich się nie kleiło) Zbędne ciasto usuwamy, łączymy z pozostałym ciastem i wykonujemy czynność jak wyżej, aż do wykończenia ciasta.
Rozgrzewamy olej do około 175 C. Oponki smażymy partiami, po 1,5 min z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Po usmażeniu wykładamy oponki na ręcznik papierowy i odsączamy z oleju.
Po upieczeniu i wystygnięciu oponek oprószamy je cukrem pudrem lub przygotowujemy lukier (z cukru pudru i wody, które łączymy ze sobą mieszając, aż lukier będzie lśniący i biały). Mieszając barwniki spożywcze z lukrem, możemy uzyskać różne kolory. Na koniec posypujemy posypkami. Oponki możemy również oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z mlekiem.
Smacznego!
Przepis video