zdjęcie wafli w tle cytryna

Wafle cytrynowe

Wafle przekładane masą znane są nie od dziś. Przygotowuje się je szybko, z banalnie prostego przepisu. Zapraszamy do przygotowania wspólnie z KuchniąMagdy.pl pysznego domowego wafla z orzeźwiającą masą cytrynową.

Czas przygotowania 30 min

Składniki na masę cytrynową:

  • 280 g mleka w proszku pełnego (2,5 szklanki)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka (0,5 szklanki)
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 1 biała czekolada (100 g)
  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • otarta skórka z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 1 paczka wafli tortowych 26 x 26 cm (5 szt.)

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło lub margarynę. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Gdy cukier się rozpuści dodajemy białą czekoladę, mleko, kwasek cytrynowy i wszystko mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Masę nie gotujemy tylko mocno podgrzewamy. Następnie masę ściągamy z ognia i studzimy. Najlepiej żeby masa była lekko ciepła.

Po ochłodzeniu masy przelewamy ją do miski, dodajemy mleko w proszku, otartą skórkę z 1 jednej cytryny i wszystko dokładnie miksujemy. Możemy mieszać ręcznie, jeśli mamy mikser słabszej mocy, ponieważ masa jest dosyć gęsta. Po dokładnym wymieszaniu, dla ułatwienia dzielimy masę na cztery równe części.

Folię spożywczą rozwijamy i na to kładziemy pierwszego wafla. Na wafla wykładamy masę cytrynową rozprowadzając równo po całej powierzchni i przykrywamy drugim waflem. Ponownie wykładamy masę na wafla, rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy trzecim waflem, na którego wykładamy następną część masy. I znowu ostania część masy cytrynowej i przykrywamy 5 waflem i lekko dłońmi dociskamy.

Całość dokładnie i dosyć mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki i dociskamy deską do krojenia. Najlepiej, żeby deska przykrywała całą powierzchnie wafla. Na deskę możemy położyć jeszcze kartonik lub butelkę mleka, by dodatkowo obciążyć wafla. Wafla zostawimy w lodówce na minimum kilka godzin, ale najlepiej na 12 godz., by masa stwardniała.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
1 rok temu

Po raz pierwszy robilam krem do wafli. Wafelki wyszly oczywiscie lepsze niz te sklepowe. Robilam z polowy porcji, bo chcialam wyprobowac przepis. Zrobie ponownie, ale zmniejsze ilosc cukru. Jak dla mnie krem jest za slodki, ale to juz kazdy ocenia wg siebie. Ja lubie slodycze mniej slodkie. To nie krytyka autorki bloga, tylko wskazowka dla uzytkownikow, ktorzy wola mniej slodkie smaki 🙂

Aktualnie robie marynate do piersi z kurczaka wg Pani przepisu.

Marta
Marta
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Wafle cytrynowe – wersja nr 2. Cukier – 160 g zamiast 220 g. Slodkosc optymalna, gdyz nie lubie za slodkich slodyczy 🙂