Ciasteczka kruche z marmoladą. Co można o nich powiedzieć? Że robi się je szybko, że pieką się ekspresem, że są pyszne z dodatkiem marmolady czy dżemu. Nic dodać nic ująć.
Czas przygotowania 1 godz.
Z przepisu wychodzi 36 szt. ciasteczek
Składniki na ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 150 g cukru
- 4 żółtka jaj
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- marmolada truskawkowa lub inna
Wykonanie:
Do miski dajemy pokrojoną margarynę oraz wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Ciasto możemy również przyszykować dzień wcześniej, ale wtedy przechowujemy je w lodówce.
Po 30 min ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy np. na 4 części, dla ułatwienia, ponieważ mniejsze kawałki będzie łatwiej wałkować. Stolnice oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na około 0,5 cm. Z ciasta szklanką wycinamy krążki i przekładamy na blaszkę do pieczenia, w odstępach około 2 cm. Z drugiej połowy ciasta wycinamy tą samą szklanką krążki i dodatkowo np. kieliszkiem wycinamy w środku dodatkowy okrąg, wyciągamy ciasto ze środka i powstaje nam taki rancik, który nakładamy na wcześnie przyszykowane placki i lekko dociskamy.
Ciastka pieczemy w temperaturze 200°C, (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 15-20 min, do ładnego zarumienienia ciastek.
Ciastka studzimy, a następnie do każdego, na środek nakładamy marmoladę.
Smacznego!
Przepis video