Przepis oddający smak znanych i lubianych cukierków Michałków. Łatwe do zrobienia zachwycą nas prostotą i walorami smakowymi.
Czas przygotowania 30 min
Składniki na masy:
- 170 g masła
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g nutelli
- 180 g mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 60 g orzechów laskowych
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 3 wafle tortowe kwadratowe (26 x 26 cm)
Wykonanie:
Do miski dajemy masło o temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki kilka godzin przed robieniem wafli. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy na przemian po jednej łyżce serek homogenizowany i mleko w proszku cały czas ucierając masę mikserem. Z miseczki z mlekiem w proszku zostawiamy około 2 łyżki do późniejszego zastosowania. Po dodaniu serka i mleka w proszku dodajemy nutelle (może być inny krem o smaku orzechowo-czekoladowym) i wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z mas dodajemy pozostałe 2 łyżki mleka w proszku, a do drugiej masy dodajemy kakao oraz pokrojone orzechy laskowe (orzechy laskowe wcześniej prażymy na patelni, skórki zaczną się otwierać, wtedy wysypujemy je miedzy ręczniki papierowe i dłońmi dociskając i pocierając pozbywamy się skórki) i wszystko dobrze mieszamy.
Na pierwszy wafel wykładamy masę ciemną rozkładając po całej powierzchni i ładnie równając. Przykrywamy do drugim waflem lekko dociskając. Teraz wykładamy masę jasną również wykładając po całej powierzchni. Przykrywamy to trzecim waflem lekko wszystko dociskając. Całość zawijamy szczelnie w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Wafel dociskamy np. deską do krojenia. Najlepiej jak by deska przykrywała całą powierzchni wafla.
Gdy masy z stwardnieją usuwamy folię spożywczą. Wafla polewamy polewą czekoladową, którą przyszykowaliśmy w kąpieli wodnej rozpuszczając czekoladę z mlekiem. Wafla ponownie wkładamy do lodówki by polewa stwardniała.
Smacznego!
Przepis video