zdjęcie rurek z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem to taki przysmak , ale czy tylko w wersji z cukierni. Wcale nie!!! Wyśmienite rurki z masą budyniową własnej roboty. Niezbyt skomplikowany przepis, a zarazem wyszukany smak.

Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Z przepisu wychodzi około 40 rurek z kremem
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 250 g śmietany 18%
  • szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 6 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2x 40 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
  • 1 całe jajko
  • cukier kryształ (może być zwykły)




Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, śmietanę 18% oraz szczyptę soli i mieszamy mikserem. Następnie dłońmi zagniatamy ciasto. Możemy również wyłożyć wszystko na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażalnika na 1 godz. Możemy ciasto zrobić wieczorem, a piec rano. Wtedy ciasto wkładamy do lodówki, nie do zamrażalnika, ponieważ nam zamarznie.

zdjęcie rurek z kremem na talerzu

Po godzinie połówkę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika. Stolnicę obficie obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 2 mm. Następnie wycinamy paski o długości 32 cm i szerokości 1,5 cm. Foremki o długości 9 cm (rurki) smarujemy lekko olejem. Paski ciasta nawijamy na rurki, zaczynając od części węższej do szerszej. Wykładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem. Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Najlepiej jak to będzie cukier kryształ o dużych ziarnach. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 min, na środkowej półce. Pieczemy na ładny złoty kolor. Pamiętajmy, że  każdy piekarnik jest inny i inaczej piecze. Najlepiej przy pierwszej partii kontrolujmy poziom wypieczenia spodu, jak i góry ciasta. Po upieczeniu, gdy rurki są jeszcze gorące, ściągamy foremki. Czynność powtarzamy, aż do upieczenia wszystkich rurek.




Z 750 ml mleka odlać 0,5 szklanki, w której mieszamy budynie z mąką pszenną.. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia.  Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie. Ucieramy aż do powstania jednolitej masy. Masę przerzucamy do rękawa cukierniczego i nabijamy kremem każdą rurkę.
Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Sylwia
Sylwia
2 lat temu

A śmietana to przepraszam jaka słodka czy kwaśna?

Paweł
Paweł
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Niekoniecznie nazwa śmietana sugeruje, że to kwaśna, procenty tłuszczu o tym decydują, bo nigdy nie spotkałem się ze słodką śmietaną 18% a w przepisie jest jasno napisane z resztą, że śmietana 18% a więc kwaśna, 30 i 36% są słodkie ale nadal na opakowaniach można znaleźć napis ŚMIETANA, więc reasumując nie nazwa lecz procent tłuszczu świadczy o tym jaka jest śmietana (przynajmniej u nas w Polsce)

123
123
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Paweł

Śmietanka też może mieć 12% czy 18% i to nie zawartość tłuszczu ma wpływ na to czy jest to Śmietana kwaśna czy Śmietanka słodka.

teresa
teresa
8 miesięcy temu
Odpowiedź do  Paweł

jest slodka smietanka i 18% i 12% i 30% i 36 %

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Pycha ☺️?

inbound3606189873333275311.jpg
Mariola
Mariola
1 rok temu
Odpowiedź do  Magdalena

Mam pytanie A czy mogę dać śmietanę 30%

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Zrobiłam próbę na sucho. Jedna rurkę schowałam resztę zjadłam bez kremu 🤣, pyszne 🥰
Córka za 10 miesięcy wychodzi za mąż, nie wyobraża sobie zeby ktoś inny oprócz mnie zrobil jej słodki stół. Nigdy nie piekłam takich rurek więc jedna leży sobie aby sprawdzić ile dni przed weselem mogę upiec rurki a na ostatni dzień chciałabym nadziewać kremem.

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Rurka upieczona 28 października do wczoraj leżała w zamkniętym pojemniku. Nic się z nią nie stało , wygląd i smak jakby była świeżo upieczona 😀
Dzis robiłam nadziewane masa budyniową ale wg swojego przepisu, a część jest z masą na bazie kremówki,mascarpone i cytryny 😊
Obłedne 🥰🥰🥰🥰🥰

Magda
Magda
1 rok temu

Witam🙂 Czy nadziane już kremem rurki można przechowywać „nie w lodówce” przez około 1dobę?

Josef
Josef
10 miesięcy temu

Die Rezept ist fantastisch.Wychodzily bardzo dobre rurki i Krems bardzo dobry.
Pisze z Cochem an Mosel.

Beata
Beata
9 miesięcy temu

Witam. Ile wcześniej mozna upiec rurki? Dziękuję

Beata
Beata
9 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Dziękuję za odpowiedź

Aleksandra
Aleksandra
8 miesięcy temu
Odpowiedź do  Beata

Moje upieczone rurki w szczelnie zamkniętym pojemniku leżały miesiąc i nic im nie było.

Anna
Anna
1 miesiąc temu

Czy takie rurki poleżą kilka dni? Chciałabym je zrobić trochę wcześniej przed świętami