Wafle przekładane goszczą od dawien dawna na polskich stołach. Więc oto przepis na małą wariację tradycyjnych wafli. Tym razem wafle przekładane masą z galaretką o smaku jaki lubimy. Szybko wyczarujemy bardzo smaczną wersję wafli.
Czas przygotowania 20 min
Składniki na masę:
- 400 g śmietany 18%
- 100 g masła lub margaryny
- 150 g cukru (około ¾ szklanki)
- 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej
Dodatkowo:
- 1 paczka wafli tortowych 26×26 cm (5 szt.)
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło lub margarynę. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy masę do zagotowania. Potem masę ściągamy z ognia i dosypujemy 2 opakowania galaretek mieszając, aż składniki się połączą. Dla ułatwienia, w późniejszym składaniu wafla, masę dzielimy na cztery części. Studzimy ją, aż będzie lekko tężejąca, jednak nadal płynna, tak żeby można było ją nałożyć na wafle!
Rozwijamy folię spożywczą i na nią kładziemy pierwszego wafla. Na wafla wykładamy masę z galaretką, rozprowadzając równo po całej powierzchni i przykrywamy drugim waflem. Ponownie wykładamy masę na wafla, rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy trzecim waflem, na którego wykładamy następną część masy. I ostania część masy z galaretką. Przykrywamy 5 waflem i lekko dłońmi dociskamy.
Całość dokładnie i dosyć mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki i dociskamy deską do krojenia. Najlepiej, żeby deska przykrywała całą powierzchnie wafla. Wafla zostawiamy w lodówce na minimum kilka godzin, ale najlepiej na 12 godz., by masa stwardniała.
Smacznego!
Przepis video
Ekstra fajny pomysł na wafle z masą z galaretek 🙂
Czy zamiast śmietany może być jogurt typu greckiego?
Nie robiłam nigdy z jogurtem greckim wiec nie mogę powiedzieć, czy masa wyjdzie, ale do odważnych świat należy ? Pozdrawiam.
Super, jadłem coś takiego w dzieciństwie. Wracają wspomnienia 😉
O ile pamiętam, to w tym przepisie było jeszcze jajko. Czy to ma jakieś znaczenie dla konsystencji tej masy?
Ja nigdy nie dawałam jajka do tej masy bo po co? Masa robi się zwarta za sprawą galaretek więc moim zdaniem jajko jest tu zbędne. Pozdrawiam.
Czy śmietana ma być kwaśna?
Tak śmietana ma być kwaśna. Pozdrawiam.
Super polecam
Mam pytanie – zrobiłam wafle i smakowo są pyszne, jednak wyszły baaardzo miękkie. Jaka może być tego przyczyna? Wszystko było zrobione zgodnie z przepisem.
Może być wina galaretek. Może były przeterminowane? Może tez być wina masła, bo mało musi być prawdziwe bez dodatku innych tłuszczy, czy margaryny. Masa spokojnie powinna zastygnąć ponieważ jedna galaretka jest na 500 ml płynu, a tu mamy aż dwie galaretki. Jak galaretka nie była przeterminowana i masło bez dodatków innych tłuszczy, proponuje następnym razem kupić galaretki innej firmy. Jeszcze tylko przypomnę, że galaretek nie można gotować, ponieważ stracą właściwości żelujące. Pozdrawiam serdecznie.
Trzeba nakładać przestudzoną masę na wafle bo wafle wtedy nie zmiękną. Sprawdzone
Dziękuje za radę🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Robiłam na swieta . Robię znów dziś znikają nie wiadomo kiedy hihi
Bardzo się cieszę, że wafelki znikają hihi 😊 Pozdrawiam serdecznie.
Witam moje wafle są miękkie to normalne?
Dzień dobry, tak to normalne, że wafelki miękną, a to za sprawą masy. Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo dobre wafle tylko dla mnie trochę za słodkie. Pozdrawiam
Dziękuje bardzo za komentarz. Pozdrawiam serdecznie.