zdjęcie wafli

Wafle z masą z galaretek

Wafle przekładane goszczą od dawien dawna na polskich stołach. Więc oto przepis na małą wariację tradycyjnych wafli. Tym razem wafle przekładane masą z galaretką o smaku jaki lubimy. Szybko wyczarujemy bardzo smaczną wersję wafli.

Czas przygotowania 20 min
Składniki na masę:
  • 400 g śmietany 18%
  • 100 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru (około ¾ szklanki)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej
Dodatkowo:
  • 1 paczka wafli tortowych 26×26 cm (5 szt.)
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło lub margarynę. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy masę do zagotowania. Potem masę ściągamy z ognia i dosypujemy 2 opakowania galaretek mieszając, aż składniki się połączą. Dla ułatwienia, w późniejszym składaniu wafla, masę dzielimy na cztery części. Studzimy ją, aż będzie lekko tężejąca, jednak nadal płynna, tak żeby można było ją nałożyć na wafle!

Rozwijamy folię spożywczą i na nią kładziemy pierwszego wafla. Na wafla wykładamy masę z galaretką, rozprowadzając równo po całej powierzchni i przykrywamy drugim waflem. Ponownie wykładamy masę na wafla, rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy trzecim waflem, na którego wykładamy następną część masy. I ostania część masy z galaretką. Przykrywamy 5 waflem i lekko dłońmi dociskamy.

Całość dokładnie i dosyć mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki i dociskamy deską do krojenia. Najlepiej, żeby deska przykrywała całą powierzchnie wafla. Wafla zostawiamy w lodówce na minimum kilka godzin, ale najlepiej na 12 godz., by masa stwardniała.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Klaudiusz
Klaudiusz
2 lat temu

Ekstra fajny pomysł na wafle z masą z galaretek 🙂

koRnac
koRnac
2 lat temu

Czy zamiast śmietany może być jogurt typu greckiego?

Thomas
2 lat temu

Super, jadłem coś takiego w dzieciństwie. Wracają wspomnienia 😉

Marzena
Marzena
2 lat temu

O ile pamiętam, to w tym przepisie było jeszcze jajko. Czy to ma jakieś znaczenie dla konsystencji tej masy?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Czy śmietana ma być kwaśna?

Liwiwiwi
Liwiwiwi
9 miesięcy temu

Super polecam

Marta
Marta
9 miesięcy temu

Mam pytanie – zrobiłam wafle i smakowo są pyszne, jednak wyszły baaardzo miękkie. Jaka może być tego przyczyna? Wszystko było zrobione zgodnie z przepisem.

Katarzyna
Katarzyna
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Marta

Trzeba nakładać przestudzoną masę na wafle bo wafle wtedy nie zmiękną. Sprawdzone

Kinga
Kinga
22 dni temu

Robiłam na swieta . Robię znów dziś znikają nie wiadomo kiedy hihi