Ciasteczka, takie małe, a takie wspaniałe. Proste ciasto obtoczone w panierce z posiekanych orzechów włoskich, ukoronowane ulubionym dżemem lub marmoladą. Wspaniale smakują w zwykły dzień, jak również w takie specjalne, romantyczne Walentynki.
Czas przygotowania 50 min
Z przepisu wychodzi 24 szt. ciasteczek
Składniki na ciasto:
- 280 g mąki pszennej tortowej (około 2 szklanek)
- 250 g masła lub margaryny
- 110 g cukru (0,5 szklanki )
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- 200 g orzechów włoskich bez skorupek (około 2 szklanek)
- 2 białka jaj do piany z białek
- Marmolada lub dżem (smak taki jak lubimy)
Wykonanie:
Do miski dajemy masło lub margarynę i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier, miód i dalej ucieramy do połączenia się składników. Odstawiamy mikser i dodajemy 2 żółtka jaj oraz mąkę i ugniatamy wszystko, już dłońmi, aż powstanie zwarte ciast (ciasto jest zwarte, ale klejące).
W oddzielnej misce ubijamy białka jaj, ale nie muszą być ubite na bardzo sztywno.
Orzechy włoskie musimy bardzo drobno posiekać. Najlepiej użyć do tego blendera z końcówką do siekania (nie używamy końcówki do blendowania, ponieważ zrobi nam się papka).
Z ciasta formujemy kuleczki o wadze około 30 g (ciastek wychodzi około 24 sztuki). Kuleczkę rozpłaszczamy w dłoniach i obtaczamy w pianie z białek. Następnie przekładamy do posiekanych orzechów włoskich, tak aby ciasto dokładnie oblepiło się orzechami. Takie ciasteczko przekładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy blaszkę mamy wypełnioną ciasteczkami (u nas zmieściło się 12 sztuk) palcem, w każdym ciasteczku robimy dziurkę, naciskając dosyć mocno i rozpychając trochę na boki. W ten sposób zrobimy miejsce na nadzienie. W wersji na walentynki wyciskamy wzór serduszka w ciasteczku.
Ciasteczka pieczemy w 180°C przez około 20 min (grzałki góra, dół). Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce, ponieważ gorące są bardzo miękkie. Wystarczy dosłownie 3 minuty i ciasteczka możemy przełożyć na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia.
Do każdej dziurki w ciasteczku nakładamy marmoladę lub dżem. W wersji na walentynki nadzienie nakładamy i patyczkiem rozprowadzamy dokładnie by powstało serduszko.
Smacznego!
Przepis video