Wafelki z masą chałwową – bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu, bo przygotowane z kilku składników. Wystarczy 15 min i mamy przysmak zrobiony, a później szybko zjedzony.
Czas przygotowania 15 min
Składniki na masę chałwową:
- 400 g chałwy waniliowej
- 250 g masła
Składniki na polewę czekoladową:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 1 opakowanie wafli tortowych 26×26 cm (5 szt. wafli)
Wykonanie:
Masło, o temperaturze pokojowej, wkładamy do miski i ucieramy mikserem lub ręcznie na puszystą masę. Następnie do masła dodajemy pokuszoną chałwę i ucieramy, aż składniki się połączą. Dla ułatwienia masę dzielimy na cztery równe części.
Rozwijamy folię spożywczą i na nią kładziemy pierwszego wafla. Na wafla wykładamy masę chałwową, rozprowadzając równo po całej powierzchni i przykrywamy drugim waflem. Ponownie wykładamy masę na wafla, rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy trzecim waflem, na którego wykładamy następną część masy. I ostania część masy chałwowej. Przykrywamy 5 waflem i lekko dociskamy dłońmi.
Całość dokładnie i dosyć mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki i dociskamy deską do krojenia. Najlepiej, żeby deska przykrywała całą powierzchnię wafla. Następnie ściągamy folię spożywczą z wafla i polewamy polewą czekoladową, po całej powierzchni. Polewę czekoladową przygotowujemy rozpuszczając czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej.
Wafla wkładamy ponownie do lodówki by polewa czekoladowa stwardniała.
Smacznego!
Przepis video