zdjęcie wafli na talerzu

Wafle Knoppers

Znamy i lubimy, dlatego przygotowaliśmy przepis na wafelki knoppers. Trzy wafle i wyśmienite kremy do ich przełożenia. Spróbujcie, a na pewno nie raz je przygotujecie.

Czas przygotowania 30 min
 Składniki na masę mleczną:
  • 200 g mleka w proszku (2 szklanki)
  • 125 ml mleka (0,5 szklanki)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
Składniki na masę czekoladowa:
  • 150 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g orzechów laskowych




Składniki na polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • 40 g orzechów laskowych do posypania
Dodatkowo:
  • 3 szt. wafli tortowych (26-26 cm)

zdjęcie wafli na talerzu

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy. aż cukier się rozpuści, a mleko zagotuje. Następnie studzimy.

Masa mleczna

Do miski dajemy masło lub margarynę i mikserem lub ręcznie ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku i wszystko miksujemy do powstania gładkiej masy. Masę odstawiamy do późniejszego składania wafla.

Masa czekoladowa

Do miski dajemy ponownie masło lub margarynę i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy, kakao i pokrojone orzechy laskowe. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na stół rozwijamy kawałek foli spożywczej, a na nią kładziemy jednego wafla o wymiarach 26-26cm. Na wafla wykładamy masę czekoladową, rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy drugim waflem lekko dociskając dłońmi. Na niego wykładamy masę mleczną, również rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy trzecim waflem, lekko dociskając dłońmi. Masę, która wyszła nam poza wafle, dociskamy szpatułką lub nożem do wafla.



Całość dokładnie i dosyć mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki i dociskamy deską do krojenia. Najlepiej, żeby deska przykrywała całą powierzchnie wafla. Wafla zostawimy w lodówce na minimum kilka godzin, ale najlepiej na 12 godz., by masa stwardniała.

Gdy masy stwardnieją usuwamy folię spożywczą. Wafla polewamy polewą czekoladową, którą przygotowujemy rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem. Wierzch posypujemy pokrojonymi drobno orzechami laskowymi. Ponownie wkładamy go do lodówki, by polewa stwardniała.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze