zdjęcie chleba i kanapki z twarogiem

Chleb z przepisu Dukana

Chlebek z przepisu Dukana jest wspaniałą alternatywą zwykłego chleba. Wykonany z otrębów owsianych, z chrupiącą skórką zachowuje długo świeżość i delikatność. Polecam dla osób nie tylko będących na diecie Dukana.

Czas przygotowania 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 300 g otrębów owsianych
  • 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 150 g serka wiejskiego
  • 4 jajka
  • 260 g jogurtu naturalnego (poniżej 4% tłuszczu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do miski wsypujemy wszystkie produkty sypkie, czyli otręby, skrobie kukurydzianą lub ziemniaczaną, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko dobrze mieszamy. Następnie miksujemy jogurt, serek wiejski i żółtka jaj. Po zmiksowaniu dodajemy produkty sypkie, które wcześniej przygotowaliśmy. Wszystko dobrze mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ubijamy na sztywno białka jaj, które dodajemy do naszej masy i wszystko delikatnie mieszamy. Gdy białka wchłoną się w nasze ciasto, przerzucamy do keksówki o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 60 min. Po tym czasie wyciągamy z blaszki upieczony chlebek i studzimy na kratce. Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kate
Kate
2 lat temu

Czy zamiast otrębów owsianych można użyć płatków owsianych?

Edward
Edward
2 lat temu

Otręby zetrzeć na mąkę?

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Witam, czy ten chleb jest “dozwolony” w pierwszej fazie ?

Emi
Emi
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Z taką ilością skrobi można?

Magnolia
Magnolia
1 rok temu

wyszedł bardzo słony, według mnie w przepisie powinna być mała łyżeczka soli a nie ŁYŻKA