Chlebek z przepisu Dukana jest wspaniałą alternatywą zwykłego chleba. Wykonany z otrębów owsianych, z chrupiącą skórką zachowuje długo świeżość i delikatność. Polecam dla osób nie tylko będących na diecie Dukana.
Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki:
- 300 g otrębów owsianych
- 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 150 g serka wiejskiego
- 4 jajka
- 260 g jogurtu naturalnego (poniżej 4% tłuszczu)
- 1 łyżeczka soli
- 20 g proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do miski wsypujemy wszystkie produkty sypkie, czyli otręby, skrobie kukurydzianą lub ziemniaczaną, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko dobrze mieszamy. Następnie miksujemy jogurt, serek wiejski i żółtka jaj. Po zmiksowaniu dodajemy produkty sypkie, które wcześniej przygotowaliśmy. Wszystko dobrze mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ubijamy na sztywno białka jaj, które dodajemy do naszej masy i wszystko delikatnie mieszamy. Gdy białka wchłoną się w nasze ciasto, przerzucamy do keksówki o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 60 min. Po tym czasie wyciągamy z blaszki upieczony chlebek i studzimy na kratce. Smacznego!
Przepis video
Czy zamiast otrębów owsianych można użyć płatków owsianych?
Tak, można użyć płatków owsianych zamiast otrębów. Pozdrawiam.
Otręby zetrzeć na mąkę?
Tak, otręby mielimy. Pozdrawiam serdecznie.
Witam, czy ten chleb jest „dozwolony” w pierwszej fazie ?
Dzień dobry pani Patrycjo. Tak, chleb z przepisu Dukana można jeść w pierwszej fazie diety Dukana. 😀 Pozdrawiam serdecznie.
Z taką ilością skrobi można?
wyszedł bardzo słony, według mnie w przepisie powinna być mała łyżeczka soli a nie ŁYŻKA
Tak, ma Pani racje. W przepisie wkradł się błąd. Ma być łyżeczka soli. Przepraszam za błąd i pozdrawiam serdecznie.