zdjęcie chleba

Chleb pszenny na zakwasie z garnka

Wspaniały przepis na domowy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleb wychodzi puszysty i pachnący z delikatnym środkiem i chrupiącą skórką. Wymaga odrobiny zaangażowania, serca i czasu. Ale efekt…… Swojski chleb jest najlepszy!!!

Czas przygotowania 7 godz. 30 min
Składniki:

  • 420 g mąki pszennej chlebowej (typu 750)
  • 180 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 220 ml wody
  • 8 g soli (około 1 łyżeczki)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • mąka ryżowa (do posypania ciasta)
Wykonanie:
Etap 1 autoliza

Do miski dajemy  zakwas, wlewamy ciepłą wodę (około 30°C) i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę (zostawmy sobie około 40 g – do późniejszego podsypywania przy wyrabianiu), oraz sól i łyżką wszystko mieszamy do połączenia się składników. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie, około 10 min. Możemy to robić w misce lub na stolnicy. Przy wyrabianiu ciasta warto kontrolować konsystencję i stopniowo dodawać mąkę. Podczas wyrabiania, w razie potrzeby dosypujemy pozostawioną mąkę. Pamiętajmy, że konsystencja ciasta może różnić się u Państwa, co jest zależne w dużej mierze od zakwasu i mąki jakiej  użyjemy. Ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste. Na koniec ciasto naciągamy z boków do środka. Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy folią spożywczą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (23 – 28°C) na 30 min.

Etap 2 wstępne wyrabianie

Po 30 minutach stopniowo dodajemy olej do ciasta (olejem najlepiej delikatnie polewać brzegi miski, żeby ciasto do niej się nie kleiło), naciągając brzegi ciasta do środka. Czynność tą powtarzamy aż do wykończenia oleju i wchłonięcia go przez ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 min.

Etap 3 składanie i wstępne wyrastanie

Ciasto wyciągamy z miski, przekładamy na stolicę oprószoną mąką. Dłonią rozpłaszczamy i lekko rozciągamy ciasto. Następnie brzegi ciasta z czterech stron zakładamy do środka. Ciasto odwracamy i wkładamy do miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.

Etap 3 powtarzamy jeszcze 2 razy. W sumie składamy ciasto 3 razy.



Etap 4 wyrastanie (garowanie)

Po trzykrotnym składaniu ciasta, wkładamy je do koszyka wyłożonego ściereczką, oprószoną mąką ryżową (koszyk możemy użyć taki jak mamy, nie musi być profesjonalny do wyrastania chleba). Brzegi ciasta (będącego już w koszyczku) naciągamy do środka i sklejamy na środku. Potem przykrywamy folią spożywczą. A ile teraz ciasto będzie rosnąć? To wszystko zależy od siły zakwasu, temperatury otoczenia, mąki, dlatego nie możemy podać dokładnego czasu. Ciasto musi minimum podwoić swoją objętość.

Pieczenie

Po wyrośnięciu ciasta do odpowiednich rozmiarów (u nas trwało to około 4 godz., przy temperaturze 25°C) kładziemy papier do pieczenia na ciasto i odwracamy koszyk. W ten sposób ciasto znalazło się na papierze do pieczenia, co ułatwi nam włożenie ciasta do garnka żeliwnego. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 220°C, razem z garnkiem żeliwnym. Ciasto, biorąc za końcówki papieru do pieczenia, wkładamy do garnka żeliwnego (uwaga, garnek jest gorący!).

Ostrym nożykiem lub żyletką nacinamy ciasto w poprzek lub wedle swojego uznania, tworząc ciekawe wzory. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 min. Następnie garnek odkrywamy i zmniejszamy temperaturę do 200°C, i pieczemy jeszcze przez około 10 min (pamiętajmy, że piekarnik piekarnikowi nie równy i sprawdzajmy poziom wypieczenia chleba wzrokowo, by ładnie się zarumienił, ale nie spalił)

Po upieczeniu chlebek wyciągamy z garnka, usuwamy papier do pieczenia i studzimy na kratce.



Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
4 lat temu

A jaka pojemność naczynia źeliwnego?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  Maria

Garnek ma pojemność 4 litry. Pozdrawiam.

Anna
Anna
3 lat temu

Bardzo dobry przepis, pierwszy raz robiłam, fajnie urósł, w środku dużo dziurek różnej wielkości

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Najlepszy chleb 😊 mąkę dałam mieszana pszenna i żytnia, żytniej 100 g, dzięki za przepis

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Małgorzata

Dziękuje bardzo. Pozdrawiam serdecznie. 🙂