zdjęcie chleba

Chleb pszenno – żytni na drożdżach

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką niezastąpiony do masełka na śniadania. Trochę mąki, trochę pracy i pyszny domowy chleb zrobiony. Zapraszam na kanał YouTube, gdzie pokazujemy, jak zrobić ten pyszny chleb.

Czas przygotowania 2 godz. 30 min
Składniki na zaczyn:
  • 40 g drożdży świeżych (prasowanych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml wody przegotowanej
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
Składniki na chleb:
  • 300 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 300 ml wody przegotowanej
  • 100 g otrębów lub słonecznika
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżkę oleju




Wykonane:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 200 ml przegotowanej letniej wody. Następnie dodajemy dwie łyżeczki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego  miejsca w domu nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.

Ciasto na chleb

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje dodajemy mąkę żytnią i pszenną w sumie 600 g, sól, otręby lub pestki słonecznika lub pestki dyni lub musli,  olej oraz resztę wody – 300 ml i wszystko dobrze mieszamy. Następnie nasze ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 20 min. Gdy ciasto za bardzo nam się klei do rąk lub stolnicy podsypujemy mąką.

Na koniec formujemy ładna kulę i ponownie wkładamy nasze ciasto na chleb do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz. Po tym czasie ciasto  jeszcze raz musimy wyrobić przez około 5 min, żeby pozbyć  się powietrza.  Następnie bierzemy blaszkę do pieczenia (keksówkę) o wymiarach 12×35 cm smarując ją lekko olejem roślinnym  i rozkładamy w niej ciasto równomiernie. Górę smarujemy wodą pędzelkiem lub spryskujemy wodą z atomizera,  posypujemy otrębami lub słonecznikiem lub inną wybrana przez nas posypką. Tak przygotowaną blaszkę z naszym ciastem na chleb odstawiamy po raz kolejny w ciepłe miejsce na 15-30 min, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Tym razem trzeba uważać i pilnować ciasta, ponieważ nie możemy przesadzić z jego rośnięciem. Jeżeli ciasto za bardzo wyrośnie po włożeniu do piekarnika nasz chlebek opadnie.

Chleb pieczemy w temperaturze 200°C przez 30 min (grzałki góra, dół). Do piekarnika wkładamy naczynie z gorącą wodą, po to żeby nasza skórka chleba zrobiła się cienka i chrupiąca. Następnie, po 30 min, wyciągamy nasz chleb z blaszki i wkładamy do piekarnika, jeszcze na około 10 min, ale już bez formy jedynie na kratce piekarnikowej, żeby chlebek podpiekł się ładnie z każdej strony.

Smacznego!


Rada:

Do gotowego zaczynu mąkę dosypujemy stopniowo, obserwując konsystencję ciasta, ponieważ każda mąka jest inna. Używając tego samego typu maki, może ona inaczej wchłaniać wodę i może się okazać, że mąki jest za dużo lub trzeba jeszcze dodać.

Ciasto na początku wyrabiana powinno kleić się do stolicy i rąk, dlatego podsypujemy stolnicę mąką. W miarę wyrabiania uwalniamy gluten i ciasto, pod koniec wyrabiana powinno być gładkie i plastyczne, lekko klejące, ale nie pozostawiające śladów na stolicy ani na dłoniach.

W każdym przepisie podany jest czas wyrabiania ciasta, ale tak naprawdę jest to tylko czas orientacyjny. Wszystko zależy jak intensywnie wyrabiamy ciasto. Jednej osobie może to zająć 20 min, inna uwinie się w 10 min.

Czas rośnięcia ciasta w dużej mierze uzależniony jest od temperatury otoczenia. Dlatego obserwujmy ciasto i jeżeli ciasto słabo wyrosło zostawiamy je jeszcze dalej do wyrośnięcia.

Pamiętajmy, że piekarnik piekarnikowi nie równy, dlatego obserwujmy nasz wypiek. W razie potrzeby skróćmy lub wydłużmy czas pieczenia.

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
38 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Dorota
Dorota
3 lat temu

Bardzo dobry chlebek ,polecam przepis.

tadeusz
tadeusz
3 lat temu

Właśnie piekę, ciekaw jestem jaki będzie.

Ania
Ania
3 lat temu
Odpowiedź do  tadeusz

Wyszedł chlebek?

Hanna
Hanna
2 lat temu

Chleb bardzo dobry. Robię go już któryś raz, ale zawsze zapomnę o zdjęciu. Tym razem pamiętałam, ale zmodyfikowałam przepis. Pominęłam otręby i użyłam innej mąki żytniej.

Zdjęcie chleba
Aneta
Aneta
2 lat temu

A mogę go upiec w naczyniu żaroodpornym? Boje się, że w innej blaszce się przypali no i może się źle wyciągać. A druga sprawa co to znaczy żeby za bardzo nie wyrosło? Skąd mam wiedzieć kiedy to przerwać i zacząć piec?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Aneta

Można upiec w foremce silikonowej, w naczyniu żaroodpornym, jak kto sobie życzy.
Ciasto jeżeli za bardzo wyrośnie (przegaruje) drożdże zostaną zjedzone i podczas pieczenia ciasto nie będzie miało już z czego rosnąć i opadnie. A skąd wiemy ile ciasto ma urosnąć? Ciasto ma podwoić swoją objętość i to wszystko.
Pozdrawiam serdecznie.

Aneta
Aneta
2 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

A mąka pszenna musi być 750? Wyjdzie na 650 albo 450 czy raczej nie?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Aneta

Chleb na tej mące też wyjdzie, tylko zmieni się konsystencja cista ponieważ inny typ mąki inaczej wchłania wodę. Proszę mąkę dosypywać stopniowo i obserwować konsystencje ciasta. Pozdrawiam serdecznie.

dav
dav
2 lat temu

u mnie wyszedł zaje, fajny 🙂 polecam

Chleb w piekarniku
Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  dav

Pięknie wyrósł 😀

Dominika
Dominika
2 lat temu

Mój pierwszy bochenek a raczej bochen ponieważ nie miałam wąskiej blaszki i w tradycyjnej trochę się rozrósł na boki…

Zdjęcie chleba
Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Dominika

Pani Dominiko muszę powiedzieć, że i tak pięknie wygląda 😍 Pozdrawiam serdecznie.

Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Dziś upiekłam chlebek tylko dałam mąkę pełnoziarnistą, po za tym wszystko z przepisu 😀Pycha😀😁

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Super! 😀 Bardzo się cieszę, że chlebek smakował. Pozdrawiam serdecznie.

Daria
Daria
2 lat temu

Piekę już któryś raz, od razu z potrójnej porcji, wychodzą 4 kilogramowe bochenki. To najlepszy przepis jaki do tej pory znalazłam, a robiłam już kilka.

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Daria

Dziękuje bardzo. 😀 Pozdrawiam serdecznie.

Asia
Asia
2 lat temu

Właśnie robię chlebek z tego przepisu. Zamiast zwykłej mąki żytniej dałam żytnią pełnoziarnistą i pszenna typ 500 mam nadzieję,że chlebek wyjdzie. Dodałam otręby,słonecznik i pestki dyni. Teraz wyrasta.

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Mój trzeci w życiu własnoręcznie zrobiony chlebek i wyszedł idealny i pyszny. Dziękuję ❤️

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Agnieszka

Bardzo się cieszę z Pani udanego wypieku 😀 Pozdrawiam serdecznie.

Krystyna
Krystyna
2 lat temu

pierwszy raz upieklam chlebek pszenno-zytni,bo bulki pszeno-zytnie,z maki orkiszowej i rogaliki pieke czesto,a dzisiaj odwazylam sie upiec chlebek,ale jakis on blady,dlaczego? jak bedzie smakowal to bede piekla,dziekuje za przepis.Pozdrawiam ze Skandynawii.

20220409_125746.jpg
Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Krystyna

Dzień dobry Pani Krystyno,
Widzę, że chlebek ładnie urósł tylko jest trochę blady tak jak Pani mówi, ale wystarczyło dłużej go piec. Każdy piekarnik jest inny i inaczej piecze wiec czas pieczenie trzeba dostosować do swojego piekarnika. Pozdrawiam serdecznie.

Krystyna
Krystyna
2 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Pani Magdo-dziekuje Pani , w srodku wyglada ladnie,ale wole taki ciemniejszy dlatego nastepnym razem potrzymam dluzej w piekarniku.

Teresa
Teresa
2 lat temu

Chleb nie do końca ok
Nie mogłam wyjąc chleba z foremki bo to błąd aby smarować olejem formę

Ula
Ula
2 lat temu

Super przepis ! Chlebek wyszedł idealny !!! Modyfikacje jakie zrobiłam to mąka pszenna 850 bo nie było w sklepie 750😁 plus nie smarowałam formy olejem a wyłożyłam papierem ! 👏

chleb.jpeg
Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Ula

Piękny chlebek 😀 Pozdrawiam serdecznie.

Aniela
Aniela
2 lat temu

Witam, chciałabym wypiec Pani chlebek ale się zastanawiam czy tych drożdży nie za dużo na 600 g mąki? Ja na 0,5kg daję 25 g i też fajnie wyrasta;)

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Aniela

Dzień dobry. Do chleba dodajemy otręby lub słonecznik, wiec ciasto jest cięższe niż z samej mąki, a drożdże muszę mieć siłę, żeby takie ciasto podnieść do góry. Ale może faktycznie trochę przesadziłam 😀 i na pewno można zmniejszyć ilość drożdży. Pozdrawiam serdecznie.

Aniela
Aniela
2 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Dziękuję za odpowiedź;)

Nina
Nina
1 rok temu

Zrobiłam jak w przepisie. Po 30 minutach wyjęłam z piekarnika i z foremki by włożyć znowu do piekarnika i mi się rozleciał 😭piekłam jak w przepisie

Mira
Mira
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Nina

Radzę nie wyjmować z foremki,i tak się upiecze.

Wojciech
Wojciech
6 miesięcy temu

Bardzo smaczny i łatwy chlebek, piekę któryś kolejny raz, wychodzi zawsze taki sam, dzięki za przepis, pozdrawiam 🙂

GRZESIEK
GRZESIEK
1 miesiąc temu

Kurcze od 6-tej gotuję rosołek (niedziela) a w między czasie „bawię” się w zrobienie chlebka zgodnie z przepisem – pewnie z czymś przesadziłem , bo za chwilę braknie miejsca w piekarniku 🙂

Bena
Bena
10 dni temu

Mam takie pytanko….. próbowałam już dwa razy pięć chlebek, druga próba już prawie jest okey, tzn. chlebek przy wyrabianiu nie dochodzi do etapu że całkowicie przestaje się ciasto przyklejać do dłoni…. musiałabym chyba dosypać z kilogram mąki (no trochę przesadziłam 😉) ….ale jak tylko maka sie wchłonie to znów zaczyna być lepki. Po upieczeniu i ukojeniu kanapki nie klei się do noża….więc jest wypieczony…taki delikatnie lepki też. Ale też obok tego jest bardzo kruchy i górna skórka odchodzi od reszty chlebka…. Czy coś może Pani pomóc podpowiedzieć skąd taka kruchość, czy on tak po prostu ma? No i czy wyrabiając… Czytaj więcej »

Last edited 10 dni temu by Bena
Małgorzata
Małgorzata
8 dni temu

Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszedł zakalec

Badger
Badger
3 dni temu

Mąka pszenna pół na pół z graham troszkę wiecej wody wyrastal sobie w koszyku. Zapomnialem spryskiwac woda i naciąć.

1000031441