zdjęcie chleba

Chleb pszenno – żytni na drożdżach

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką niezastąpiony do masełka na śniadania. Trochę mąki, trochę pracy i pyszny domowy chleb zrobiony. Zapraszam na kanał YouTube, gdzie pokazujemy, jak zrobić ten pyszny chleb.

Czas przygotowania 2 godz. 30 min
Składniki na zaczyn:
  • 40 g drożdży świeżych (prasowanych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml wody przegotowanej
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
Składniki na chleb:
  • 300 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 300 ml wody przegotowanej
  • 100 g otrębów lub słonecznika
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżkę oleju




Wykonane:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 200 ml przegotowanej letniej wody. Następnie dodajemy dwie łyżeczki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego  miejsca w domu nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.

Ciasto na chleb

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje dodajemy mąkę żytnią i pszenną w sumie 600 g, sól, otręby lub pestki słonecznika lub pestki dyni lub musli,  olej oraz resztę wody – 300 ml i wszystko dobrze mieszamy. Następnie nasze ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 20 min. Gdy ciasto za bardzo nam się klei do rąk lub stolnicy podsypujemy mąką.

Na koniec formujemy ładna kulę i ponownie wkładamy nasze ciasto na chleb do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz. Po tym czasie ciasto  jeszcze raz musimy wyrobić przez około 5 min, żeby pozbyć  się powietrza.  Następnie bierzemy blaszkę do pieczenia (keksówkę) o wymiarach 12×35 cm smarując ją lekko olejem roślinnym  i rozkładamy w niej ciasto równomiernie. Górę smarujemy wodą pędzelkiem lub spryskujemy wodą z atomizera,  posypujemy otrębami lub słonecznikiem lub inną wybrana przez nas posypką. Tak przygotowaną blaszkę z naszym ciastem na chleb odstawiamy po raz kolejny w ciepłe miejsce na 15-30 min, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Tym razem trzeba uważać i pilnować ciasta, ponieważ nie możemy przesadzić z jego rośnięciem. Jeżeli ciasto za bardzo wyrośnie po włożeniu do piekarnika nasz chlebek opadnie.

Chleb pieczemy w temperaturze 200°C przez 30 min (grzałki góra, dół). Do piekarnika wkładamy naczynie z gorącą wodą, po to żeby nasza skórka chleba zrobiła się cienka i chrupiąca. Następnie, po 30 min, wyciągamy nasz chleb z blaszki i wkładamy do piekarnika, jeszcze na około 10 min, ale już bez formy jedynie na kratce piekarnikowej, żeby chlebek podpiekł się ładnie z każdej strony.

Smacznego!


Rada:

Do gotowego zaczynu mąkę dosypujemy stopniowo, obserwując konsystencję ciasta, ponieważ każda mąka jest inna. Używając tego samego typu maki, może ona inaczej wchłaniać wodę i może się okazać, że mąki jest za dużo lub trzeba jeszcze dodać.

Ciasto na początku wyrabiana powinno kleić się do stolicy i rąk, dlatego podsypujemy stolnicę mąką. W miarę wyrabiania uwalniamy gluten i ciasto, pod koniec wyrabiana powinno być gładkie i plastyczne, lekko klejące, ale nie pozostawiające śladów na stolicy ani na dłoniach.

W każdym przepisie podany jest czas wyrabiania ciasta, ale tak naprawdę jest to tylko czas orientacyjny. Wszystko zależy jak intensywnie wyrabiamy ciasto. Jednej osobie może to zająć 20 min, inna uwinie się w 10 min.

Czas rośnięcia ciasta w dużej mierze uzależniony jest od temperatury otoczenia. Dlatego obserwujmy ciasto i jeżeli ciasto słabo wyrosło zostawiamy je jeszcze dalej do wyrośnięcia.

Pamiętajmy, że piekarnik piekarnikowi nie równy, dlatego obserwujmy nasz wypiek. W razie potrzeby skróćmy lub wydłużmy czas pieczenia.

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
30 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Dorota
Dorota
3 lat temu

Bardzo dobry chlebek ,polecam przepis.

tadeusz
tadeusz
2 lat temu

Właśnie piekę, ciekaw jestem jaki będzie.

Ania
Ania
2 lat temu
Odpowiedź do  tadeusz

Wyszedł chlebek?

Hanna
Hanna
2 lat temu

Chleb bardzo dobry. Robię go już któryś raz, ale zawsze zapomnę o zdjęciu. Tym razem pamiętałam, ale zmodyfikowałam przepis. Pominęłam otręby i użyłam innej mąki żytniej.

Zdjęcie chleba
Aneta
Aneta
2 lat temu

A mogę go upiec w naczyniu żaroodpornym? Boje się, że w innej blaszce się przypali no i może się źle wyciągać. A druga sprawa co to znaczy żeby za bardzo nie wyrosło? Skąd mam wiedzieć kiedy to przerwać i zacząć piec?

Aneta
Aneta
2 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

A mąka pszenna musi być 750? Wyjdzie na 650 albo 450 czy raczej nie?

dav
dav
2 lat temu

u mnie wyszedł zaje, fajny 🙂 polecam

Chleb w piekarniku
Dominika
Dominika
2 lat temu

Mój pierwszy bochenek a raczej bochen ponieważ nie miałam wąskiej blaszki i w tradycyjnej trochę się rozrósł na boki…

Zdjęcie chleba
Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Dziś upiekłam chlebek tylko dałam mąkę pełnoziarnistą, po za tym wszystko z przepisu 😀Pycha😀😁

Daria
Daria
2 lat temu

Piekę już któryś raz, od razu z potrójnej porcji, wychodzą 4 kilogramowe bochenki. To najlepszy przepis jaki do tej pory znalazłam, a robiłam już kilka.

Asia
Asia
2 lat temu

Właśnie robię chlebek z tego przepisu. Zamiast zwykłej mąki żytniej dałam żytnią pełnoziarnistą i pszenna typ 500 mam nadzieję,że chlebek wyjdzie. Dodałam otręby,słonecznik i pestki dyni. Teraz wyrasta.

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Mój trzeci w życiu własnoręcznie zrobiony chlebek i wyszedł idealny i pyszny. Dziękuję ❤️

Krystyna
Krystyna
2 lat temu

pierwszy raz upieklam chlebek pszenno-zytni,bo bulki pszeno-zytnie,z maki orkiszowej i rogaliki pieke czesto,a dzisiaj odwazylam sie upiec chlebek,ale jakis on blady,dlaczego? jak bedzie smakowal to bede piekla,dziekuje za przepis.Pozdrawiam ze Skandynawii.

20220409_125746.jpg
Krystyna
Krystyna
2 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Pani Magdo-dziekuje Pani , w srodku wyglada ladnie,ale wole taki ciemniejszy dlatego nastepnym razem potrzymam dluzej w piekarniku.

Teresa
Teresa
1 rok temu

Chleb nie do końca ok
Nie mogłam wyjąc chleba z foremki bo to błąd aby smarować olejem formę

Ula
Ula
1 rok temu

Super przepis ! Chlebek wyszedł idealny !!! Modyfikacje jakie zrobiłam to mąka pszenna 850 bo nie było w sklepie 750😁 plus nie smarowałam formy olejem a wyłożyłam papierem ! 👏

chleb.jpeg
Aniela
Aniela
1 rok temu

Witam, chciałabym wypiec Pani chlebek ale się zastanawiam czy tych drożdży nie za dużo na 600 g mąki? Ja na 0,5kg daję 25 g i też fajnie wyrasta;)

Aniela
Aniela
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Dziękuję za odpowiedź;)

Nina
Nina
6 miesięcy temu

Zrobiłam jak w przepisie. Po 30 minutach wyjęłam z piekarnika i z foremki by włożyć znowu do piekarnika i mi się rozleciał 😭piekłam jak w przepisie

Mira
Mira
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Nina

Radzę nie wyjmować z foremki,i tak się upiecze.