Pyszny chleb cebulowy na drożdżach wykonany z mąki pszennej razowej oraz mąki żytniej razowej. Zdrowy, delikatny z chrupiącą skórką!
Czas przygotowania 2 godz. 40 min
Składniki na zaczyn/rozczyn:
- 50 g drożdży świeżych (prasowanych)
- 125 ml wody przegotowanej (0,5 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na chleb:
- 450 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki żytniej razowej (Typ 2000)
- 300 ml wody przegotowanej
- 170 g cebuli
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju
- do posypania sól marska
Wykonane:
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 125 ml przegotowanej letniej wody. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego miejsca w domu nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.
Gdy zaczyn nam zacznie pracować mamy chwilkę czasu i przygotujemy cebulę. 170 g cebuli obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na margarynie.
Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje dodajemy resztę wody ( 300 ml), mąkę, sól, olej oraz przestudzoną cebulę i wszystko dobrze mieszamy. Następnie nasze ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 20 min. Gdy ciasto klei się nam do rąk i stolnicy podlewamy olejem. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi, jeżeli ktoś ma. Gdy ciasto za bardzo nam się klei do rąk lub stolnicy podsypujemy mąką.
Na koniec formujemy ładną kulę i ponownie wkładamy nasze ciasto do miski wysmarowaną olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz. Po tym czasie ciasto jeszcze raz musimy wyrobić przez kilka minut, żeby pozbyć się powietrza.
Formujemy podłużny kształt i wkładamy do foremki o rozmiarach około 12 x 30 cm lub większej wysmarowanej olejem. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej foremce. Górę ciasta smarujemy wodą i posypujemy solą morską.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-30 min, aby podwoiło swój rozmiar. Do piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą i nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wstawiamy blaszkę ciastem i pieczemy przez około 30 min.
Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce z piekarnika.
Rada. Jeżeli użyjemy ciemnej blaszki to boki i spód chleba ładnie się podpieką i będą chrupiące. Gdy mamy jasną blaszkę np. srebrną keksówkę boki chlebka będą miękkie i jasne, więc 5 min przed końcem pieczenia trzeba wyciągnąć chleb z blaszki i wstawić jeszcze na 5 min do piekarnika by boki i spód ładnie się zarumieniły.
Uwaga! Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika. Każdy piekarnik jest inny, inaczej piecze, więc robiąc pierwszy raz chleb czy bułki kontrolujmy stopień wypieczenia.
Smacznego!
Przepis video