zdjęcie chleba

Chleb orkiszowo – żytni na drożdżach

Oto przepis na chleb nie tylko lekkostrawny, ale również zdrowy, dzięki użytej zdrowej i bardzo cennej w składniki mąki orkiszowej. Przepis swoją łatwością zachęca do upieczenia chleba z mąki orkiszowej i żytniej ze słonecznikiem. Samo zdrowie.

Czas przygotowania 2 godz. 30 min

Składniki na zaczyn/rozczyn:

  • 40 g drożdży świeżych (prasowanych)
  • 100 ml wody przegotowanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki (orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej)

Składniki na chleb:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 400 ml wody przegotowanej
  • 100 g pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju

Wykonane:

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 100 ml przegotowanej letniej wody. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego  miejsca w domu nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje dodajemy resztę wody (400 ml), mąkę żytnią i orkiszową, sól, pestki słonecznika i  olej oraz i wszystko dobrze mieszamy. Następnie nasze ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 – 20 min. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi jeżeli ktoś ma. Gdy ciasto za bardzo nam się klei do rąk lub stolnicy podsypujemy mąką.

Na koniec formujemy ładną kulę i ponownie wkładamy nasze ciasto na chleb do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz. Po tym czasie ciasto jeszcze raz musimy wyrobić przez około 5 min, żeby pozbyć się powietrza. Następnie bierzemy keksówkę o wymiarach 12 x 35 cm smarując ją lekko olejem roślinnym i rozkładamy w niej równomiernie ciasto. Górę ciasta w foremce smarujemy wodą pędzelkiem lub spryskujemy wodą z atomizera, posypujemy słonecznikiem. Tak przygotowaną blaszkę z naszym ciastem na chleb odstawiamy do piekarnika nagrzanego do 30°C na 15 min, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Dlaczego wkładamy do piekarnika? Żeby po wyrośnięciu  ciasta (w innym miejscu) nie przenosić go do piekarnika, bo nam opadnie. A drugą zaletą jest to, że kiedy piekarnik będzie się rozgrzewał, to ciasto nam jeszcze ładniej urośnie. Do piekarnika wcześniej wkładamy naczynie z wodą.




Po 15 min ustawiamy piekarnik na 200°C bez termo obiegu. Pieczemy przez około 30 min. Po tym czasie, wyciągamy nasz chleb z blaszki i wkładamy do piekarnika, jeszcze na około 10 min, ale już bez formy jedynie na kratce z piekarnika, żeby chlebek podpiekł się ładnie z każdej strony.

Uwaga! Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika. Każdy piekarnik jest inny, inaczej piecze, więc robiąc pierwszy raz chleb kontrolujmy stopień wypieczenia.

Zobacz również przepis na chleb orkiszowy

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
ewa
ewa
4 lat temu

Jakiej wielkosci keksowka? Ja mam ich 6 roznych.

Marta
Marta
3 lat temu

Czy pieczemy chleb 30 min po tym jak piekarnik osiągnie temperaturę 200 stopni? Czy 30 minut razem z nagrzewaniem?

Monika
Monika
3 lat temu

Czy można użyć mąki orkiszowej, ale typ 2000? Czy wpłynie na wyrośnięcie chlebka?
Pozdrawiam 🙂

Izabela
Izabela
3 lat temu

czy można użyć mąki żytniej typ 750