zdjęcie bochenka chleba

Chleb pszenny na zakwasie

Domowy chleb najlepszy. Oto przepis, w którym nie musimy przygotowywać go cały dzień pozwalając mu rosnąć i składać, i znów wyrastać i zawijać itd. Pyszny chlebek na zakwasie, bez konserwantów, smakuje z dodatkami, ale jest również niesamowity sam w sobie.

Czas przygotowania około 6 godz.

 Składniki:

  • 470 g mąki pszennej (typu 550)
  • 180 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 230 ml wody
  • 8 g soli (około 1 łyżeczki)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Etap 1 autoliza – Do miski dajemy mąkę (zostawmy sobie około 40 g – do późniejszego podsypywania przy wyrabianiu), zakwas, ciepłą wodę (około 30°C) i łyżką wszystko mieszamy. Następnie dodajemy sól i dalej mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyrabiamy około 10 min, możemy to robić w misce lub na stolnicy. Przy wyrabianiu ciasta warto kontrolować konsystencję ciasta i stopniowo dodawać mąkę. Podczas wyrabiania dosypujemy pozostawioną mąkę w razie potrzeby. Pamiętajmy, że konsystencja ciasta może różnić się u Państwa, co jest zależne w dużej mierze od zakwasu i mąki jakiej  użyjemy. Ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste. Na koniec ciasto naciągamy z boków do środka. Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią spożywczą. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (23 – 28°C) na 30 min.

Etap 2 wstępne wyrabianie – Po 30 minutach stopniowo dodajemy olej do ciasta (olejem najlepiej delikatnie polewać brzegi miski, żeby ciasto do niej się nie kleiło), brzegi ciasta znowu naciągamy do środka. Czynność tą powtarzamy do wykończenia oleju i wchłonięcia go przez ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 min.




Etap 3 składanie i drugie wyrastanie (garowanie) – Ciasto wyciągamy z miski, przekładamy na stolicę oprószoną mąką. Dłonią rozpłaszczamy i lekko rozciągamy ciasto, a brzegi ciasta z czterech stron zakładamy do środka. Następnie ciasto odwracamy i kładziemy na stolicę (w razie potrzeby stolicę znowu podsypujemy mąką). Płaską dłonią popychamy przesuwając ciasto, które w ten sposób będzie formowało wałek/kulę. Robimy to kilka razy, z każdej strony. Foremkę typu kek sówka, o wymiarach 12 x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem rzepakowym. Ciasto wkładamy do foremki. W razie potrzeby lekko je ugniatamy, by rozprowadzić po całej foremce i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy do wyrośnięcia.  A ile ciasto będzie rosnąć. To wszystko zależy od siły zakwasu, temperatury otoczenia, mąki, dlatego nie można podać dokładnego czasu. Ciasto zostawimy by podwoiło swoją objętość. Powinno sięgać tak gdzieś do brzegów foremki. I tu musimy uważać. Chleb nie wyjdzie jeśli nie urośnie, ale też nie można przesadzić! Jeżeli chleb za bardzo wyrośnie to podczas pieczenia lub nawet przy nacinaniu ciasta nożykiem ciasto opadnie i chleb również nie wyjdzie.

Pieczenie – Po wyrośnięciu ciasta do odpowiednich rozmiarów (u nas trwało to około 4 godz., przy temperaturze otoczenia 25°C) ostrym nożykiem/żyletką nacinamy ciasto  w poprzek. Do piekarnika władamy naczynie żaroodporne z wodą i rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wkładamy blaszkę i pieczemy przez około 30 min. Następnie foremkę wyciągamy z piekarnika. Chlebek wyciągamy z blaszki, podnosząc za papier do pieczenia, odklejamy go po bokach i wkładamy ponownie (już bez foremki) do pieczenia, jeszcze na około 10 min. To pozwoli nam ładnie dopiec chleb po bokach i spodzie.

zdjęcie całego bochenka chleba oraz pokrojeonego

Po upieczeniu chlebek studzimy na kratce.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
27 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Justyna Sz
Justyna Sz
4 lat temu

Przepis fantastycznie precyzyjnie napisany i zilustrowany filmem. Pani komentarze podczas filmu sa urocze 🙂 Gratuluje! Wydaje mi sie natomiast, ze istnieje rozbieznosc w czasie dopiekania skorki chleba bez formy – w filmie to 10 min. Wlasnie oczekujemy na wypiek 🙂

Magda
Magda
4 lat temu

Chlebek z przepisu przepyszny 😉 dzięki Pani upiekłam swój pierwszy smaczny chleb na zakwasie. W bardzo prosty sposób wszystko wytłumaczone. Dziękuję bardzo

Marzena
Marzena
4 lat temu

Witam serdecznie, ile to jest 180 g zakwasu, szklanka czy pół szklanki?

Magda
Magda
4 lat temu

A można ciasto wyrobić za pomocą robota kuchennego? Czy trzeba zagniatać z zewnątrz do środka jak Pani pokazała w filmiku?

Joanna
Joanna
4 lat temu
Odpowiedź do  Magda

Upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie według Pani przepisu – jest pyszny! Dziękuję 🙂

barbara
barbara
4 lat temu

Bardzo fajna strona, przepisy dokładne, super sprawa, mam swój zakwas i piekę już chlebek, mniam.

Marta
Marta
4 lat temu

Witam, Czy można użyć mąki typ 750 ? 🙂

Marta
Marta
4 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Dziękuję pieknie za odpowiedź 🙂

Maria
Maria
3 lat temu

Chlebek już upiekłam kolejny raz, tak nam smakuje. Przepisy Pani Magdo rewelacyjne, dokładnie opisane i pokazane. Szkoda że nie można wprowadzić zdjęcia jak mi wyszedł chlebek . Kolejne z Pani przepisów będzie ciasto tylko jeszcze nie wiem jakie.
Pozdrawiam serdecznie

Krzysztof
Krzysztof
3 lat temu

Czy jeśli zakwas trzymam w lodówce, to przed wykonaniem ciasta powinienem go ogrzać, może dokarmić czy mogę wymieszać z zimnym?

Krzysztof
Krzysztof
3 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Wszystko jasne, dziękuję!

Joanna
Joanna
3 lat temu

Dzień dobry,
Kupiłam mąkę żytnia z młyna, typ 2000, niestety przypomina bardziej otręby niż mąkę. Starałam się ją zblendowac, ale nadal jest bardziej gruboziarnista niż mąka ze sklepu. Czy jest szansa, że wyjdzie zakwas na takiej mące? Kiedu używam proporcji 100g mąki i tyle samo wody zakwas wychodzi za gęsty. Nic się nie stanie jeżeli będę dodawać więcej wody?

Julia
Julia
3 lat temu
Odpowiedź do  Joanna

Zakwas trudniej trawi taką mąkę ale daje radę. Ja mieszam często po prostu taką mąkę z żytnią 720. Polecam na przyszlosc 🙂

Anna
Anna
3 lat temu

Czekam na wypiek. Ciasto wyrósło podwójnie. Dzięki precyzyjnym instrukcjom Pani Magdy! Zastanawiam się jak wyjdzie w piekarniku gazowym bez możliwości grzania górą. Obserwuję 🙂

Angelika
Angelika
2 lat temu

Witam wczoraj zrobiłam chleb według wskazówek ale całe boki mi popękały . Jaka mogła być tego przyczyna ? I mało urósł

Kate
Kate
2 lat temu

Super przepis. Chlebek wyszedł wyśmienity.Wymieszałam mąkę pszenną typ 500 z mąką orkiszowa 630. Pycha.

Natalia
Natalia
2 lat temu

Pani Magdo, a czy można chlebek z tego przepisu upiec bez foremki, luzem – formując go w okrągły kształt (i się nie rozjedzie)?

Natalia
Natalia
2 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Dziękuję 😉 & pozdrawiam również 🍃