zdjęcie kremu budyniowego

Krem budyniowy

Krem z budyniu jest najbardziej popularnym i najtańszym z kremów, które możemy wykonać. Oczywiście to nic trudnego zrobić taki krem, ale czy na pewno? Krem budyniowy bywa kapryśny i łatwo można popełnić […]

Zdjęcie różnych przypraw

Test przypraw do kurczaka

Zapraszamy na kolejny z naszych testów. Tym razem Test Przypraw do Kurczaka. Jak się okazuje jest ich kilkanaście. Warto sprawdzić, czy ta którą używamy jest najlepsza. Niedzielny obiad nie może […]

zdjęcie babeczek z kremem

Krem maślany

Krem maślany kojarzy mi się z czasami PRL-u, gdzie torty były przekładany takim właśnie kremem. Dziś używa się go bardziej do dekoracji tortów lub babeczek, ale jak ktoś lubi […]

zdjęcie dzikiej róży

Dzika róża

W obecnym świecie, naszpikowanym „wspaniałymi” tabletkami, na każdą możliwą przypadłość odnotowujemy tendencję „powrotu do natury”. Ludzie od wieków czerpali to co najlepsze z natury i byli dużo zdrowsi, niż my obecnie. Więc ten kierunek […]

zdjęcie ganach

Ganasz (Ganache)

Czy trzeba zawsze używać  śmietanki do przekładania ciast i tortów? A może zrobisz to za pomocą ganaszu  (z francuskiego – Ganache)?  Ale co to jest ten ganasz, do czego można go użyć i jak go zrobić? Zapraszam […]

zdjęcie ubitej śmietanki

Jak ubić bitą śmietanę

Każdy z nas używa śmietanki kremówki do ciast i deserów. Ale czy robimy to dobrze? Poniżej przedstawiliśmy kilka zagadnień i teorii, które mogą pomóc w pracy ze śmietanką kremówką. Zapraszam do przeczytania artykułu i życzę […]

zdjęcie czekolady

Jak zrobić polewę czekoladową

Polewa czekoladowa nie raz sprawiła nam nieco trudności, ale tak naprawdę jest prosta i można szybko ją wykonać. Dzięki niej nasze ciasta będą pięknie wyglądały i będą miały bogatszy smak. […]

zdjęcie octu jabłkowego w butelkach

Cudowne właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy – jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo. Chemik powiedziałby, […]

zdjęcie butelek z octem jabłkowym

Przepis na ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo czytaj dalej… […]