Krem budyniowy
Krem z budyniu jest najbardziej popularnym i najtańszym z kremów, które możemy wykonać. Oczywiście to nic trudnego zrobić taki krem, ale czy na pewno? Krem budyniowy bywa kapryśny i łatwo można popełnić […]
Test przypraw do kurczaka
Zapraszamy na kolejny z naszych testów. Tym razem Test Przypraw do Kurczaka. Jak się okazuje jest ich kilkanaście. Warto sprawdzić, czy ta którą używamy jest najlepsza. Niedzielny obiad nie może […]
Krem maślany
Krem maślany kojarzy mi się z czasami PRL-u, gdzie torty były przekładany takim właśnie kremem. Dziś używa się go bardziej do dekoracji tortów lub babeczek, ale jak ktoś lubi […]
Dzika róża
W obecnym świecie, naszpikowanym „wspaniałymi” tabletkami, na każdą możliwą przypadłość odnotowujemy tendencję „powrotu do natury”. Ludzie od wieków czerpali to co najlepsze z natury i byli dużo zdrowsi, niż my obecnie. Więc ten kierunek […]
Ganasz (Ganache)
Czy trzeba zawsze używać śmietanki do przekładania ciast i tortów? A może zrobisz to za pomocą ganaszu (z francuskiego – Ganache)? Ale co to jest ten ganasz, do czego można go użyć i jak go zrobić? Zapraszam […]
Jak ubić bitą śmietanę
Każdy z nas używa śmietanki kremówki do ciast i deserów. Ale czy robimy to dobrze? Poniżej przedstawiliśmy kilka zagadnień i teorii, które mogą pomóc w pracy ze śmietanką kremówką. Zapraszam do przeczytania artykułu i życzę […]
Jak zrobić polewę czekoladową
Polewa czekoladowa nie raz sprawiła nam nieco trudności, ale tak naprawdę jest prosta i można szybko ją wykonać. Dzięki niej nasze ciasta będą pięknie wyglądały i będą miały bogatszy smak. […]
Cudowne właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy – jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo. Chemik powiedziałby, […]
Przepis na ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy – jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo czytaj dalej… […]