zdjęcie babeczek z kremem

Krem maślany

Krem maślany kojarzy mi się z czasami PRL-u, gdzie torty były przekładany takim właśnie kremem. Dziś używa się go bardziej do dekoracji tortów lub babeczek, ale jak ktoś lubi taki krem można również przełożyć nim tort. Krem jest trwały i można go barwić, a dekoracje  ładnie zachowują swój kształt i ładnie się prezentują. Krem maślany stosuje się też jako izolator, stosowany w tortach, między kremem z bitej śmietany, a lukrem plastycznym. Robi się tak, ponieważ tort z bitej śmietany jest wilgotny i rozpuszcza lukier.

Do wykonania kremu maślanego będziemy potrzebowali najlepiej masła extra, o zawartości 82% tłuszczu, a wody najwyżej 16%. Masło nie może być solone. Nie używamy rożnego rodzaju maślanych mixsów, ponieważ zawierają one tłuszcze roślinne i krem po prostu się rozwarstwi. Masło musi mieć temperaturę pokojową (temperatura pokojowa od 15°C do 25°C),  ale nie może być płynne!

Przepis na krem maślany

Składniki:
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 40 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • aromat waniliowy lub inny

zdjęcie kremu maślanego w różnych kolorach

Masło dajemy do miski i ucieramy przez  6 – 10 min na średnich obrotach. Po tym czasie masło powinno zrobić się jaśniejsze. Następnie dodajemy partiami cukier puder, który musi być przesiany przez sito, żeby nie miał żadnych grudek. Po dodaniu wszystkiego cukru pudru miksujemy jeszcze kilka minut. Na końcu by rozrzedzić krem dodajemy mleko. Krem rozrzedzamy stopniowo, ponieważ łatwo możemy przesadzić i zrobić za rzadki. Do kremu możemy dodawać różne barwniki i aromaty. Jeżeli barwnik lub aromat jest w płynie najpierw dodajemy barwnik, a dopiero później mleko, w takiej ilości, żeby konsystencja kremu była odpowiednia.


Rada

Nie ubijamy kremu na wysokich obrotach, ponieważ krem za dużo  napowietrzymy i będą widoczne bąbelki powietrza, a to będzie brzydko wyglądać w kremie.

Krem przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. W przeciwnym razie krem będzie wysychał.

Jeżeli krem wyjdzie za gęsty możemy dodać więcej mleka. Jeżeli krem mamy za rzadki dodajmy więcej cukru pudru.

zdjęcie babeczek z kremem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Rode
Rode
4 lat temu

Super artykuł.

SYLWIA
SYLWIA
2 lat temu

krem jest strasznie słodki, niestety nikt go nie jadł.

Dorota
Dorota
2 lat temu
Odpowiedź do  SYLWIA

Pani Sylwio ja daję po 2 łyżki cukru pudru na kazde 200 gr masla i jest nie slodki pyszny taki z dziecięce lat pamiętam

Kasia
Kasia
2 lat temu
Odpowiedź do  Dorota

W przepisie jest 400 gram cukru pudru na 200gram masła ,więc to jest chyba błąd

Paulina
Paulina
1 rok temu

Czy zamiast cukru można użyć erytrytolu?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Dzisiaj próbuje, potrzebuje kremu do dekoracji tylkami rosyjskimi. Zobaczymy co wyjdzie